Сфумато - тъмните номади

Беше точно преди десет години. В някакво сбутано помещение на НДК в София, ние, няколко души, смаяни, открихме едно европейско съкровище, ново и непознато - театър "Сфумато". Маргарита Младенова и Иван Добчев, заедно с група актьори съмишленици, настрани от света, работеха, за да преоткрият театъра, като по свой начин преосмислят и отидат оттатък наследствата от Станиславски до Гротовски. Избраното име, сфумато, заимствано от Леонардо да Винчи, вече беше манифест: да работиш за размития фон, да дълбаеш неясното, да докосваш загадката на съществуванието отвъд привидностите, накратко "да рисуваш невидимото".
Виждали сме не една трупа от бившия Източен блок да губи индентичността си след много "обикаляне на света", за да натрупа известен капитал. "Сфумато" е запазено от такива отклонения.

В. Либерасион, 20 ноември 2001

Жан-Пиер ТибодаЧерните овце на България

Далече от това да бъде грижлив документален разказ, спектакълът изглежда по-скоро като поема.

В. Льо Монд/Аден, 28 ноември 2001

Х. Л. Т.Скитнически спомени

Това е един спасителен и поетичен спектакъл, в който всеки зрител най-после произведен в ранг на гражданин-свидетел, ще се почувства обогатен от една уникална среща и един уникален опит, на свободата.

THEATREonline.com; 29 ноември 2001

Делфин БайиВеликолепно духовно пътуване

Рядко има спектакли, които наистина да захранват въображението и да се помнят. "Черното руно" е една от тези пиеси, които се интересуват от загадката на нашите животи и ни призовава да разберем множество неща за мястото на човека в света... Тук употребата на видео е рядко уместна... Между миналия свят и сегашния, между отвъдното и актуалността на ежедневието се установява силен диалог. Този диалог се чете леко от зрителите. Театърът се превръща в духовен ритуал, в пазител на паметта на един народ, който по този начин изниква от небитието в светлината на сцената, осветено пространство, което отдава справедливост на един атипизъм, пожертван от историята.

В. Ла Терас, декември 2001

А. С.


От 20 ноември до 13 декември м. г. Театрална работилница "Сфумато" игра "Черното руно" в парижкия театър "Ла Тампет". След което спектакълът бе игран в Новосибирск и Москва.

...лесно се пише за "Черното руно", защото тази кратичка по време - около един час - театрална продукция дава такава храна на размислите ни, че не се налага да фантазираме.
... Това е сгъстена поетическа философия, понякога оголена в своя трагизъм. Това е много образен и пропит от необикновено ярко гърлено пеене размисъл за съдбата на човечеството. Защо живеем? Защо сме дошли и за какво сме дошли на този свят? И защо този свят, прекрасен в любовта на хората един към друг, е така трагичен?
... Защо сме в непрестанна борба един с друг? Та нали всички ние сме под черното руно, под одеялото на това небе, на една земя.
... Маргарита Младенова и Иван Добчев са извършили художествен подвиг, като са създали този театър.


В. Вечерний Новосибирск, 22 декември 2001 г.

Алексей Надточи