Бяла книга, мрак в екрана

Новото ръководство на Националната телевизия побърза да ни сюрприза с две публицистични скорострелности - "Бяла книга за БНТ" и "Актуално". Първата прилича на "Дела и документи": минимален коментар, едри листи на екрана, сиреч ето я голата истина без украшения и декорации. Втората също претендира, че е залепнала за истината, но по-голямата претенция е, че е залепнала за информацията: правителствената политика е сложна, нещата, извършвани от българските управници, изобилстват от тежки отговорности, които, ако не бъдат обяснени, ще останат в мрак за широката публика. Две предавания, които твърдят, че ги има заради прозрачността; две предавания, за които твърдя, че ги има заради манипулацията.
Манипулация е всичко, което се извежда на бял свят без опониращата страна да има възможност да изкаже мнението си. В този смисъл и "Бяла книга за БНТ", и "Актуално" са не обясняващи, а затъмняващи; те продължават традицията БНТ да бъде не телевизия, а инструмент на властта. На Националната телевизия напоследък хич не й върви на началници: първо Лили Попова я превърна в придатък на СДС, сега Кирил Гоцев я превръща в придатък на НДСВ. Само че, както преди време отбеляза Георги Лозанов, колкото повече едно управление се бърка в медиите, толкова повече е сигурно, че ще претърпи размазващ крах. Какъвто претърпяха сините въпреки усилията на Явор Дачков или пък червените въпреки усилията на Иван Гранитски.
В цялата история обаче има и друго недоумение - позицията на журналистите. Например Асен Инджиев: по същия начин, както правеше "Фронтално", така прави и "Актуално". Е, може да се възрази, че всичко е въпрос на професионализъм, програмна схема и т.н. Но какъв професионализъм при откровено обслужващи предавания, чиято единствена цел е да дадат трибуна на властта да се удари в гърдите и да заяви, че е най-добрата и по-добра от нея няма!? Не е ли унижаващо да бъдеш употребяван съвсем откровено от поредната политическа сила, но да си затваряш очите и да се правиш, че това не те засяга? Но как, след като си изнасилил съвестта си, можеш да бъдеш честен осведомител и оформител на общественото мнение? Как ще ти вярват?
Всъщност това, което става на националния екран, е показател за това, което става в цялото общество. Конформизъм, страх и треперене за работното място, липса на смелост, с която да защитиш правото си на свобода и човешко достойнство. "Бяла книга на БНТ" и "Актуално" наистина опрозрачностяват, но съвсем не това, което си мислят: от екрана в действителност те струят информационен студ и мрак, но пък огряват и осветяват тоталното отсъствие на честно поведение не само в БНТ, но в цялото ни общество.

Митко Новков

P.S. Междувременно по вътрешножурналистически канали изтече, че журналисти от БНТ вдигнали бунт срещу Кирил Гоцев заради "Бялата книга" и "Актуално". Несъмнено достойна позиция, макар малко закъсняла. Въпросът сега е дали тв ръководството ще прояви достатъчно почтеност, за да признае, че е сбъркало. И дали нашепвателите му от властта ще осъзнаят, че да се бъркаш в работите на телевизията е също така корумпирано, колкото да бъркаш в хазната на държавата.


Петък,
ранна утрин