Честито!

На 11 февруари т. г. Миряна Башева навърши 55 години.
Преди десетилетие взискателността я принуди да зареже състезанието между поезия и проза в собствените си стихотворения. "Ако НАТО отговаря за българските писатели, ще ги дебне заради тяхната численост", беше казала поетесата... и в резултат възвишеното й нахалство запулсира във вестникарската вена.
Сега Миряна Башева прелита над печат и бистрият й ум всекидневно възразява на жестокостта и арогантността, развели знамена над гражданското приличие. Само две нейни изречения могат да направят за смях всеки сложно сложен фанфарон. А други две - да предизвикат бодлива неподкупна жал. Тя винаги е нащрек за истината и нейните преувеличения, за точността и нейното обаяние. Затова пък доста хора - саморазпознаващи се като "венец на природата" - не спират да се възмущават от авторката на "Тежък характер", "Сто години суета" и "Ние сме безнадежден случай".
Башева знае как се пресичат патетичната поза и сърдитата беззащитност в кръстословицата на живота; тя може да опровергае всички предизвикателства, но не и тежката си поетическа дарба!
За още много години, Миряна!

Култура