На 26 януари т. г. Цветан Тодоров получи престижната италианска награда "Духовен учител на нашето време" за последната си книга "Памет за злото, изкушение на доброто"1. Отличието бе връчено от жури с председател Клаудио Магрис2. Сред членовете на журито присъстваха Нобеловият лауреат за 2001 г. В. С. Найпол и френският историк-медиевист Еманюел Льороа-Ладюри.
Наградата, учредена през 1990 г., се присъжда всяка година. С нея са удостоени Клод Леви-Строс, Норберт Елиас, Питър Брук, Еманюел Льороа-Ладюри, В. С. Найпол, Йежи Гротовски, Рьоне Жирар, Хорхе Семпрун, Клаудио Абадо и др.
Какво е общото между тези лауреати? Вероятно това, че всички те са надхвърлили тясната си специалност, националната си рамка и са осмисляли изкуството като продукт на културно смесване, на религиозна и политическа толерантност. Творчеството на всеки от тях е принос в утвърждаването на европейската идентичност, в обвързването на модерността с класическия хуманизъм. Никак не е случайно, че Цветан Тодоров е приет във фамилията на духовни учители от такава величина. С впечатляващото си по мащабност и тематично разнообразие научно и писателско дело (25 книги, стотици статии) той отдавна се е утвърдил като един от най-превежданите френски автори. Неговата родина България не е сред най-превеждащите го страни. А едва ли имаме друг сънародник с толкова безспорен авторитет в областта на хуманитаристиката. Дано световните признания за Тодоров ни подтикнат да вникнем по-внимателно в идеите му! Тяхна равносметка откриваме и в "Памет за злото, изкушение на доброто" - книга, с която мислещият човек може да стане и по-добър и по-мъдър.
На церемонията по връчването на наградата, широко отразена в италианските медии, Тодоров бе представен от Еманюел Льороа-Ладюри. Предлагаме словото-отговор на Тодоров, публикувано на 26 януари в италианския вестник "Република".

Стоян Атанасов

1 Български превод в издателство "ЛИК", С., 2002.
Италианският превод на книгата излезе в издателство "Гарзанти", 2001.

2 Автор на проникновени изследвания на европейската култура и литература, сред които "Дунав" (1986) и "Утопия и разочарование" (1999).