С учудване прочетох обявата за конкурс за директор на Софийска градска художествена галерия във в. "Труд" от 18 февруари 2002. Защо ли се обявява конкурс, след като сегашният директор Филип Зидаров си върши прекрасно работата? Може би договорът му е изтекъл, реших и, разбира се, проверих. Избран е с конкурс, договорът му е дългосрочен и няма някакви ограничения, срокове или дати. Значи причината е друга. Оказва се, че става дума за изискване на Закона за закрила и развитие на културата, във връзка с чиито чл. 8, ал. 5 е публикувана обявата.
Проблемът не е в конкурса обаче, а в изискванията на Столична община към кандидатите. Още първото условие "висше образование в областта на изобразителното изкуство или висше хуманитарно образование" буди основателни съмнения. Оставям настрана факта, че не всеки художник има достатъчните специализирани знания и поглед върху проблемите на съвременното изкуство. Но изискването за висше хуманитарно образование направо изключва специализираните знания и погледа върху проблемите на съвременното изобразително изкуство. Какво би могъл да направи за галерията един филолог или историк например? Дали би могъл да направи изложба като "Соцреализма", или да представи експозиция като "Съвременен британски пейзаж"? Дали би могъл да удържи години наред галерията на първите места в ежегодните класации на критиците? Дали би могъл да осъществи ремонта на галерията така, както успя Филип Зидаров?..
И като стана дума за филолог, вместо изисквания за владеене на чужд език и специализация в чужбина в областта на съответното изкуство, общината поставя условие за "минимум 5 години трудов стаж в областта на културата или на културната администрация". Представям си хоров диригент, чиновничил пет години в дебрите на някаква администрация и внезапно решил да се разнообрази в художествена галерия...
Обявата за конкурса е публикувана в деня, в който в СГХГ се откри изложба от над 50 проекта за нова сграда на галерията. Парадоксално, нали?

Диана Попова