Някой , криво извил усмивчица, беше подхвърлил, че Башева е "бивша поетеса".
Може би усмивчицата и нейната кривота идваха от факта, че подхвърлячът беше настоящ графоман, графоман завинаги, както се казва. И дълбоко в себе си с тъга се догаждаше за тая съдбовна непоправимост.
Няма бивши поети, както няма и бивши шедьоври.
Миряна Башева спря да пише стихотворения. Треньорът на френския национален отбор по футбол Еме Жаке се отказа от поста си след като направи Франция световен шампион. Има прилика.
За разлика от Миряна мнозина печални трудолюбци (да са живи и здрави, ала също така - уви) не спират маратона на унилото версификаторство. Но Големият читател не е овца; всякакъв словесен овес той не употребява. (...)
Миряна Башева - градска, хулиганстваща и ранима, е осъдена на неизбежно присъствие в поезията ни. Песните по нейни стихотворения остават в главите като незаглъхващо ехо на истинската, космическа нежност, за която земята е твърде неприветливо място, но без която все пак бихме почнали да се гризем като абсолютно безнадежден случай. (...)
Миряна Башева застана на стража край словесността като богиня-воин, макар че смени арсенала. Тежката артилерия на публицистиката й разби не един дебелокож бункер на гьонсуратлъка от страниците на в. "Сега".
Затова почитателите на поезията й са в правото да кажат: Шампионското сърце на Миряна е нейният истински медал.


Из съставителските думи на Бойко Ламбовски към Нека да е лято - книга с избрани стихотворения от Миряна Башева, публикувана от в. "Сега" (фотографии Иво Хаджимишев).