От 15 януари до 15 февруари т. г. в Софийска градска художествена галерия се състоя изложбата "Соцреализъм" с творби от фонда на галерията. В експозицията са включени 85 живописни платна, 20 графики и рисунки, 14 скулптури. По-голямата част от картините са портрети на бившите социалистически лидери Георги Димитров, Вълко Червенков, Тодор Живков, Сталин, Ленин...
Патриотичните фигурални композиции и историческите сцени, включени в изложбата, са другия пример за соцреализъм.
В галерията можеха да се видят и закачени извадки от печата от 50-те години на ХХ век - образци на нормативната критика от това време.

М. С.Сега, след като изложбата мина, можем да кажем, че това бе безмислена и вредна изложба.
Безмислена, защото да извадиш каквото ти дойде от фонда, да посолиш изложеното с иконически знаци на комунизма (червени знамена, например) и да го гарнираш с наставленията към художниците от определен период, още не значи, че си изявил процеса.
Безмислена изложба - не толкова защото в нея не личи никакъв критерий за подбор на творбите, а защото се опитва да превърне хаотичното струпване в свое качество.
Вредна изложба, защото и малкото любопитство към периода, което публиката изпитваше, за години наред ще се окаже задоволено от това частично показване. Липсата на пари и разделението в гилдиите у нас явно са извинение за липсата дори на опит от страна на организаторите да направят нещо по-сериозно, като поканят в него да участват и други фондове (най-малкото НХГ, например).
Единствената реална полза от нея е, може би, почистването на картините от фонда на СГХГ.

Хр. Б.