Атове и магарета

Не зная дали някога ще дойде ден, когато БНТ ще бъде независима от политическите игрички, въртящи се по нашенските коридори на властта. Засега не е така: уволнението на Стоян Ганев моментално бе свързано със съдбата на държавната телевизия, с предстоящия конкурс за избор на директор на медиата, с това доколко считания за фаворит и.д. директор Кирил Гоцев е аут или не от състезанието. Всъщност падането на шефа на кабинета на министър-председателя постави един съществен за тв интригите въпрос: ще се отрази ли това на възможностите на Кеворк Кеворкян да дърпа отзад конците на БНТ, ще се запази ли досегашното състояние, при което бившият водещ на "Всяка неделя" прокарваше своите задкулисни интереси, използвайки подставени лица. В крайна сметка: дали медиата ще се насочи към така лелеяния от всички обществен характер, или ще си остане инструмент за вадене на кестените от огъня на един или друг временно силен с мястото си във и с връзките си с властта индивид.
Когато атовете се ритат, страдат магаретата, известно е отколе. В дадения случай обаче магаретата могат и да спечелят: действителният автор на срамните предавания "Актуално" и "Бяла книга за БНТ" напусна поста си, следователно има шанс медиата да бъде оставена на спокойствие. Превръщането на държавната телевизия в управленски рупор беше инициатива именно на премиерския съветник, другите само послушно играеха (и играят) по свирката му.
А "Сан Стефано" 29 си е тлъста хапка, откъдето и да го погледнеш, най-малкото с рекламния си дял, който, въпреки всички източвания и директорски недалновидности, се запази сравнително читав. Като се прибавят и огромните способности за манипулация, нещата стават ясни. За много населени места на България тъкмо БНТ е единствената електронна медиа, която ги достига, дори за bTV е трудно да се добере до там, какво да говорим за по-малките ефирни и кабелни оператори. "Казаха го по телевизията" е често чувана реплика и не е все едно какво ще бъде това казване. Не случайно Явор Дачков беше така набързо уволнен: е, не че много са го гледали из малките селища, да не говорим за това колко са му вярвали, но кой знае, защо да се рискува? Впрочем, bTV показа какво се случва, когато манипулацията се превърне в основна черта на някое предаване. "Конфликти" на Маргарита Михнева - една всеизвестна с непочтеността си журналистка - беше спряно тъкмо по тази причина. Което може да послужи като обеца на ухото за всички, втурнали се да употребяват БНТ за свои цели: тогава или държавната телевизия ще спре окончателно, или употребяващият я ще изхвръкне скоропостижно.
Защото медиата, всяка медиа може да излъже един, два, три пъти, но не може да лъже вечно - в крайна сметка я разкриват. Няма независимост, която да прави лесен живота в настоящето, но пък тя винаги е стабилна гаранция за бъдещето.

Митко НовковПетък,
ранна утрин