На 22 февруари т. г. Посолството на Иран и галерия "Витоша" представиха изложбата "Миниатюри, живопис и ръчни произведения на изкуството от художници, носители на международни награди". В изложбата са показани произведения на две художнички - Назила Гахремани Дахр и Мину Асади, както и творби на приложното изкуство - килими, съдове за хранене, декоративни предмети...
Мина Асуди използва главно маслени бои, нанесени върху дърво. Нейните пейзажи, интериори и натюрморти са смесица от наивен изказ, ярки цветове, национални орнаменти и спокойствие, което те отпуска и заразява. Спокойствие и тишина, типични за жаркия изток.
Миниатюрите на Назила Гахремани Дахр илюстрират приказки и легенди на иранската култура. Те са изпълнени с множество малки орнаменти и детайли. Героите са завързани в сложни динамични сцени. Фоновете са богато декорирани и носят мистиката на изтока.
Предметите на приложното изкуство са събрали в себе си ориенталската пищност и съхранено от древността насам величие. Традицията на древното иранско изкуство може да се проследи в повечето примери на съвременната иранска култура.
Изложбата, представена в галерия "Витоша", дава уникалната възможност да се запознаем, макар и частично, с изкуството на една държава, от която тук рядко можем да видим подобна оригинална експозиция.
Колекцията е събрана и показана по случай 23-ата годишнина от победата на ислямската революция в Иран.

М.С.