Компютърни сублимации

Компютърна игра "Dreams", а на екрана - нещо като плазма. Отвътре изскача празен зловещо-кичозен офис, осеян с псевдоантики, манекени, цветя... Тъма.
Сравнително млад мъж (Андрей Баташов) е вперил поглед в компютъра. Отникъде изниква Марта (Стела Прокопиева) с настояване да е негова секретарка. Набързо го поваля за секс, записан (от нея) на касета. Мъжът й говори за Пол Делво ("художник, който рисува сластни жени"). Пристига факс за "8-месечни". Мъжът я кара да търси файл AZ. Няма го. Разменят си агресия. Мярва се розово плюшено зайче. От време на време на компютърния екран - борса.
Не щеш ли, кадърът живва - Стефан Данаилов нахлува с черно палто и бомбе, слага им белезници, после ги отключва... И започва обстоятелствен, нахъсен и раздиран от клишета диалог ("Прочетох утрешния вестник и дойдох, за да изпреваря всички"; "Как да разговарям нормално с едно парвеню, с един назначен милионер"; "Зад всеки велик лъв стои по една велика жена, нали знаеш"; "Винаги съм мечтал да ме обича момиче като теб")...
Никой от тримата не си е на мястото. Цветята в кашпите са единственото живо нещо в офиса. Оказва се, че именно за тях е файлът "AZ" ("Азът, Свръх-азът, а то... Азот.").
Пак Делво, екранът с плазмата, празният сейф...
И тримата са излъгани. Като всички ни в тази страна, повярвали на "детските сънища". Пак борсата, но на фона на "Марсилезата" в парчето на "Бийтълс". Статуята на Орфей сред найлони. Офисът се прибира в компютъра.
Заснет с оскъдни средства и почти на един дъх, "Сънища..." е решен предимно в едри планове. От коварността им успява (донякъде) да се спаси единствено Стефан Данаилов - героят му е романтичен отчаяник в очакване на куршум, чиято разтуха са пиратски кораб на "Lego", бяло пиано и познатото розово зайче. "Не съм милионер, не продавам 8-месечни и се казвам Пандурски - от пандурин, пазех. Не знам от кого. Бях верен - вече не помня кому. Мога само да сглобявам - така сглобих и тази фирма... Сглобеното отплува."
Филмът клокочи от ненавист - до делириум. Яростно изтласква насъбрана злъч - към новобогаташите, към "продажната държава", към манипулацията, към илюзиите, към несъстоялите се животи... Искрен е. Опитва се да експериментира с виртуалността. Нещо повече - да я иронизира. Но зад намеренията е щракнал капанът на претенцията. И тя се оказва таванът на възможностите.
Доста недоумения предизвиква този филм. Например, че член на селекционната комисия, одобрила проекта, е Стефан Данаилов (заедно с Иван Ничев, Иван Дечев, Невена Андонова и Пенка Тотева). Или, че е предвиден за излъчване в сряда късна вечер, вместо в понеделник в "Премиера BG". И още - че режисьорите ни упорстват сами да си пишат сценариите...

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Сънища - Game Over, 2001, продуцент - БНТ, сценарист и режисьор - Аспарух Николов, оператор - Теодор Янев, в ролите: Стефан Данаилов, Андрей Баташов, Стела Прокопиева, музикално оформление - Иво Иванович.