Простотия до шия

От телевизията да се очаква някаква що-годе отработена, изчистена, фина и с вкус културна линия е обречено начинание, ясно е. Както отбелязва Димитър Камбуров: "и чужда, и българска, телевизията е тъпо нещо, скалъпена направа за маси и долници" ("Култура", бр. 4 от т.г.). Веднага след това той с полу-оптимизъм вижда елементи на съизмеримост между нашенската телевизия и "актуалния световен стандарт", но според мен в едно вече сме ги стигнали, че и надминали и американци, и европейци: в откровените простотия, тъпотия и невежество, които се леят от българския телевизионен екран. И тук не става дума за кой знае какви засукани претенции за деликатни обноски и добро възпитание, а за най-елементарно зрителско желание, отказващо да бъде засипвано с пошлости, вулгарности, дивотии.
Връх в надпреварата "кой е по-простак" държи едно предаване по телевизия "7 дни", наречено "Купонджийски страсти". Неговият водещ (съзнателно не посочвам името му - няма нужда скудоумието да се популяризира), както е модно напоследък, се титулува DJ, минава за голям веселяк и раздава по 10 лева за участие в най-различни тъпи провокации. Като например да гониш прасе в градинката пред НДК, да залееш с вода нищо не подозиращ минувач, да се приближиш към някого и да го накараш да ти удари шамар... Кулминацията в тия дебелашки шеги обаче беше идеята да посипваш хората с бял прах точно по време на истерията с антракса в САЩ, като самозваният DJ лежа заради тази си дивотия чак в ареста. Успоредно с тия навивки "за купона" ("За купона, бе, за купона, е-е-е, ъ-ъ-ъ, за купона!..." - това му е словесното богатство на водещия) вървят някакви нескопосни филмчета, разиграващи брадати вицове, както и разговори с гости, предимно чалга-певци (последният беше Руслав Мъйнов). А между възклицанията, междуметията, повторенията и плитката мисъл, каквато смес представляват задаваните въпроси, често се промъква и някоя безмерна глупост, от която ти иде да виеш, било от смях, било от отчаяние: "Големи и хубави са ти млекоцентралите!", обърна се наскоро DJ-ят към една своя гостенка. Въобще предаване, което става за гледане единствено или като (само)наказание, или като неопровержимо доказателство, че трябва колкото се може по-скоро да се махнеш от тая тъпа държава с още по-тъпо население.
Обида за зрителя - това е най-краткото определение за "Купонджийски страсти". Но то да е само, с мед да го намажеш, ала не - легион са! Обидни със своята елементарност са въпросите, задавани от различните телефонни тв игри, обида са посредствените майтапи, пускани от Къци Вапцаров в "Риск печели, риск губи", обида са мачистко-хомофобските изблици в "Шоуто на Слави Трифонов". А най-обидно е, че за една интелигентна игра, каквато е "Стани богат", бе избран толкова недодялано-дърварски водещ като Ники Кънчев - "този тъмен балкански субект със завистливите му подвеждащи хитрувания" (пак Камбуров). Подобен избор с нищо не се различава от онзи на Калигула, направил коня си Инципат член на Сената. Защото колкото от коня Инципат е станало сенатор, толкова от Ники Кънчев става водещ на "Стани богат".
Цялото това изобилие иде да подскаже, че в българския социум върви един процес на опростачване, на девалвиране на стойностите, който така се е разраснал, вече толкова е могъщ, че избива дори на телевизионния екран. Обществото ни живее в една простотия до шия, наложена първоначално от вестниците, преминала от тях в кабеларките и настаняваща се все по-трайно в претендиращи за професионализъм и смисленост телевизии. В bTV водещите на "Сблъсък" определено залагат на подобна елементаристка непосредственост (в предаването за досиетата невежеството бликна като гейзер: не Петър, видите ли, а Тома Неверни се отрекъл 3 пъти от Христос още преди да пропеят първи петли), по Канал 1 "МелоТВМания" също преследва подобен дискурс, да не говорим за "Тутурутка" и скоропостижно споминалите се голи новини. Така, вместо да са черешката върху тортата на забавленията, телевизиите са се превърнали в неин блат, забивайки по този начин зрителя в тукашната блат(н)ост на ниското, нисшето, нищожното. Една култура на вулгарността, превърнала вулгарността в култура.

Митко НовковПетък,
ранна утрин