Три премиери
На 28 февруари т.г. в НДК изключителният Валери Петров представи три свои нови книги.
"Разтворен прозорец и нови стихотворения" съдържа творби, написани в периода 1940-2001г. Другите две книги са преводни - "Фауст" на Гьоте (единадесети превод на български) и "Трилуса" със стихове на италианския поет Карло Алберто Салустри. А следващият преводачески труд на Валери Петров ще бъде Хораций.
Както съобщиха организаторите, над 30 души били желаещите да представят Валери Петров. Но за да говориш за него, трябвало да си удостоен с честта, а не сам да я искаш - и заради това за поета говори един-единствен човек: проф. Андрей Пантев. Анекдотичното си слово историкът завърши така: "От общуване с лилипути човек се прегърбва. Тази вечер ние ще вървим с изправено чело, защото сме общували с един духовен великан".
Най-смислено обаче за поета говориха претворените от него творби (сонети на Шекспир, монологът на Хамлет, "Пролог на небето" от "Фауст"), както и стиховете, подбрани и прочетени от самия автор.
Иван Гранитски, домакин на събитието, също се опита да изрази своето (навярно искрено) възхищение от таланта на Валери Петров, но не стигна по-далеч от готовите фрази и клишета.
Президентът Георги Първанов, славният министър на културата Божидар Абрашев, депутатите Сергей Станишев, Румен Овчаров и Янаки Стоилов удостоиха събитието с мълчаливото си присъствие, станало традиционно за инициативите на издателство "Захарий Стоянов".
Вечерта приключи с "Песен за възможността да се живее" по текст на Валери Петров и в изпълнение на Ицко Финци. Точно тази "песничка, лекуваща нервите и много лесничка" си тананикаха на излизане гостите на големия български поет.

Анахит Хачикян