Националният празник на Кувейт и 11 години от освобождението на държавата от иракската агресия бяха отбелязани тържествено (4 март, зала "България"). Вечерта беше посветена на 605-те кувейтски пленници, които все още са задържани в иракски затвори, противно на приетите от ООН резолюции и настояването на международната общност Ирак да освободи невинните заложници. На тържеството присъстваха представители на Комитета за приятелство между България и Кувейт и на Комитета за пленниците и изчезналите - Кувейт. На входа на залата се раздаваха брошури, които подробно описват развитието на отношенията между Кувейт и Ирак от 1990 г. до днес, и се събираха подписи в подкрепа на освобождаването на заложниците. Залата беше украсена в жълто - символ на борбата на кувейтския народ за справедливост. Дипломатите, които се изказаха, призоваха България да съдейства чрез международни организации за освобождаване на пленниците.
В художествената част от програмата взеха участие хор "Звездица" при Международната детска фондация "Стелетои", камерният оркестър "Амадеус" и артисти от Театър "Българска армия". Симеон Статев от катедра "Арабистика" при СУ "Св. Климент Охридски" разказа за особеностите на съвременното кувейтско общество и култура. Той акцентира върху диалогичността на кувейтците, намираща израз в един от техните традиционни обичаи - диоранията (събиране с цел беседа). "Устремени в евро-атлантическата проблематика, нека не забравяме, че в Близкия изток има приятелски държави, една от които е Кувейт" - завърши словото си Статев.
Комитетът за пленниците и изчезналите връчи пет ордена за активно участие в кампаниите по освобождаване на кувейтските заложници. Български журналисти от печатни и електронни медии получиха награди за обективно отразяване на събития, свързани с кувейтската държава.

Анахит Хачикян