През 2002 година се навършват 100 години от рожденията на художниците Иван Ненов (1902-1997) и Васил Бараков (1902-1991). По този повод в две от залите на "Шипка" 6, съответно на 6 и 7 март т. г., бяха открити ретроспективни изложби на двамата автори.
Художниците започват да творят през 30-те години на ХХ век и продължават да работят до началото на 90-те години. Картините от изложбите са сред добре познатите шедьоври на творците.
В експозицията на Иван Ненов са включени голяма част от всеизвестните женски портрети в нежни тонове с тъмен контур. Могат да се видят и също толкова емблематичните за твореца интериори и пейзажи. "Рибари", "Лято", "Тоалет", "Балкон", "Мома", "Нощна разходка" са малка част от колекцията, събрана от фондовете на НХГ, СГХГ, ХГ "Илия Петров" - Разград, ХГ "Илия Бешков" - Плевен, ХГ "Димитър Добрович" - Сливен, галерия "Александър" и частни колекции.
Васил Бараков е представен с поредиците натюрморти и пейзажи. Тук влизат изгледите от Мелник, Витоша, Чепеларе, Пловдив, Драгалевци, както и индустриалните пейзажи с фабрики, сонди ... И тази изложба е организирана със съдействието на НХГ, СГХГ, художествените галерии от Плевен, Смолян, Добрич, Сливен, Ямбол, Казанлък и частни колекции.
"Култура" ще публикува по-обстойни материали за изложбите в някои от следващите броеве.

М.С.