Международният фестивал "Мартенски музикални дни" - Русе се открива на 16 март с концерт на Оперно-филхармоничното дружество - Русе под диригентството на Георги Димитров. Солисти са цигуларят Георги Бадев и баритонът Иван Консулов. В програмата са включени творби от Симеон Пиронков - световна премиера на Въведение и Псалм 24 за хор и оркестър, както и произведения от Константин Илиев, Берг и Шосон.
В афиша на фестивала присъстват като световни премиери и творби от Васил Казанджиев, Луис Андрийсен, Мийо - Андрийсен, а редица партитури ще имат своето първо изпълнение за България.
Сред гостуващите състави е оркестър "Камерата" от Гърция, който ще изнесе концерт на 17 март под диригентството на Александър Мират. Солистка е цигуларката Ваня Миланова.
Друг оркестър, които идва в Русе "по съседски", е Симфоничният оркестър Борусан от Турция( 29 и 30 март) с диригент Гюрер Айкал.
Предисторията на този оркестър е в седемгодишната успешна дейност на камерен ансамбъл със същото име, чиито успехи го окуражават да разшири състава си. Първият му концерт е бил през 1999 г. в оръжейната зала на двореца "Йълдъз". Оттогава участва в редица международни фестивали като този в Измир, който се провежда в древния театър в Ефес. Една от солистките на оркестъра ще бъде Суна Кан - първата турска цигуларка, която получава международно признание. Тя е солистка на Президентския симфоничен оркестър и е професор по музика в Университета "Билкент" - Анкара.
Интересен гост от Холандия е оркестър "Фолхардинг" с диригент Юриен Хемпел ( 23 и 24 март). Името на този състав означава "упоритост", "настойчивост", а репертоарът му е концентриран около съвременната музика, проектите в областта на танца, театъра и операта. Около 200 пиеси са аранжирани специално за 13-те музиканти, които се обявяват "против еднообразната оркестрова култура".
Софийската филхармония ще свири в Русе на 22 март под диригентството на Пол Каполонго, гост от Франция. От Германия идва "String Thing Quartet". Това е формация, която следва "cross over"- концепция за музика. Отличителна особеност е присъствието на контрабас в ансамбъла. Фестивалът отбелязва 80-годишнината на Алексанадър Райчев на 19 март с камерен концерт. Сред българските солисти и състави, които вземат участие на фестивала, са "Софийски солисти" в съвместна програма с пианиста Божидар Ноев и валдхорниста Хайнсйорг Ангерер, Академичният духов квинтет, който прави промоция на инструментите "Ямаха", клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, кларнетистът Росен Идеалов, Драгомир Йосифов, Пловдивската филхармония и хор "Дунавски звуци" с диригент Михаил Ангелов, камерното дуо Павел Герджиков - Йовчо Крушев...
Младежкият фестивален оркестър ще бъде дирижиран от Робърт Коен, който е и солист в концерта на 25 март. В същия концерт ще солират Минчо Минчев и пианистите Силвия Кьосева и Дилян Иванов. Робърт Коен и Минчо Минчев са ръководители на оркестровата работилница, която се организира тази година на фестивала специално за млади музиканти. В традиционната Академия по време на "Дните" са включени класове по валдхорна на Хансйорг Ангерер, по цигулка на Минчо Минчев, виолончело - Робърт Коен, кларинет - Петер Шмидл, пиано - Божидар Ноев, ударни и маримба - Татяна Колева и Рон Колбърс.
Фестивалът се осъществява с подкрепата на ОББ, Британския съвет, фондация "Гаудеамус", Фондация "Про Хелвеция" и др.

Е. Д.