Леон Даниел - най-големият ни театрален режисьор на 17 февруари навърши 75 години.
Честито, Майсторе!
По този случай на 25 февруари в клуб "Максим" Театърът "Българска армия" организира честване.
Колегите му Крикор Азарян и Маргарита Младенова го поздравиха от името на Българската асоциация на режисьорите в театъра (БАРТ). "Не се ли пръкнахме всички от Леоновия шинел?" - перефразира Азарян популярното изречение, което само по себе си вече говори за уважение и признание. И му подариха военен шинел или нещо подобно, с един, но бляскав пагон. Леон веднага го облече. Така театрализирано беше всичко тази вечер. Тя продължи с песни от негови спектакли (на рояла беше "неговият" композитор Кирил Дончев), с шеговити интерпретации на отделни сцени от спектаклите му. В тях участваха Стефан Данаилов, Елена Райнова, Меглена Караламбова, Йосиф Сърчаджиев, Асен Ангелов, Вълчо Камарашев, Илия Добрев, Атанас Атанасов, Радосвета Василева, Пламена Гетова, Стефания Колева и други артисти от Армията. Те обикновено завършваха с проплакана молба към Леон да поработят заедно (по-младите), или да ги разпредели отново (по-зрелите). Иван Добчев подари на Леон малка изложба със свои скици, които е правил по време на доброволното си ученичество при режисьора във Видин. Атанас Атанасов прочете извадки от текста, който днес публикуваме.
Леон Даниел беше усмихнат и развълнуван. Малкото помещение беше пълно с много любов и преклонение. Той благодари на колегите си за артистичния им жест и каза, за съжаление, само няколко думи за това, че режисурата е миньорска професия, че режисьорът е бикоборец. "Не си ли бикоборец, ставаш изящен стар учител. Примирен съм със съдбата, че вече не съм тореадор. Но има приятности и в слизането..."
Имах суетната привилегия да бъда сред поканените от Леон на честването. Но истинската ми привилегия е, че съм гледал немалко спектакли от театъра на Леон Даниел!

Никола Вандов