Записи на музиканти с мисия

Тези два компактдиска излязоха наскоро. Общото между тях е, че съдържат записи на музиканти, които отдавна гостуват в България, но живеят и работят в Европа. От време на време ги чуваме на концертния подиум, въздишаме - ние с носталгия по тях - и започваме да ги очакваме отново. В този най-човешки и най-истински смисъл на общуване с изкуството изобщо и на информация за музиката, която е занимавала тяхното съзнание през годините и сега, записите, включени в тези дискове от издателя им "Гега Ню", са много ценни; те съдържат в себе си и информацията, и посланието, и изкуството им, което ни е необходимо. Така че тези фиксирани мигове въздействат и ни създават илюзийната аура, от която се нуждаят и духът на музиканта, и душата на меломана.
Димитър Пенков вече близо 20 години не е тук. Това е първият негов компактдиск, който виждам. Най-напред ни се предлага съвсем скорошния запис на една христоматийна концертна творба за виола от Карл Щамиц (1745-1801) - за неговото творчество, една от многото, но за виолистите - етапно важна. И може би поради това "заключена" по-скоро в академичните пространства и по-слабо видима в територията на звукозаписа. Става дума за ре мажорния концерт, който излиза на бял свят преди близо 70 години. Димитър Пенков прави едно, щедро на звук и същевременно релефно, отчетливо, изпълнение; лекотата и точността не ме изненадват; все още помня неговите млади години в София, и като квартетист, и като солов виолист. Дори и в тази сугубо класическа фактура прави силно впечатление съчетанието на финес и плътност, на логика и нюансиране на фразата, великолепна, от само себе си разбираща се техника - и на лявата ръка, и лъкова; и една лекота, която говори за зрелост. Записът е скорошен, с толерантен ненатрапчив акомпанимент на оркестър с диригент Васил Казанджиев. Другият концерт - на Пендерецки е записан преди 15 години в Северногерманското радио - Хановер, Пенков музицира заедно с оркестъра на радиото с Алдо Чекато. Там вече е чудо. След неговото гостуване в София, по-миналата година, когато той изсвири отново превъзходно концерта в рядко единомислие с Пламен Джуров, това изпълнение не би могло да ни изненада. И все пак този запис като че ли е уловил, запаметил някак щастието на новата любов - толкова трепетен е от страна на Пенков, така богат звуково, така изстрадан като музика.
Невероятно изпълнение, впрочем, която се появява на европейския пазар на фона на записите на Табеа Цимерман, Григорий Жислин и Ким Кашкашян. Както и на Стефан Камаза. Не случайно Димитър Пенков е бил поканен да направи френската премиера на концерта през 1985 г.
И следващото издание, което включва съвсем скоро направени записи на дуото Веско Ешкенази - Людмил Ангелов. Имена, които също наложиха своите стандарти на Европа и сега се радват на своята кариера, доколкото добрата кариера означава по-добри условия за работа. Записите са фантастични! И като изпълнение, и като качество. Веско Ешкенази, когото тук повечето познаваме като Пантелеев, освен великолепния си тон, силната си емоционалност и хъса, с който "превземаше" аудиторията, вече е добавил и първите наноси на опита, на осмислянето, на задоволството от правенето на мига в музицирането. Струва ми се, че тъкмо за това те са чудесен тандем с Людмил Ангелов, защото като че ли именно пианистът му "додава" нюанса и "спокойствието да обсвириш детайла." В двете сонати (Прокофиев ре мажор и Шостакович сол мажор) така познати и слушани на записи - все с величия, дуото Ешкенази-Ангелов прави реална заявка в контекста на днешната звукозаписна практика. Категорично, без да спорят с традицията, такава каквато са я наложили колосите, те разширяват нейното пространство със своето чуване на тази музика. Обработките на Циганов на "Хумореска" и "В подражание на Албенис" са направо брилянтни като изпълнение. Изпълнение на двама много силни таланти, които са навлезли в най-интересния етап на инструменталното си житие.

Екатерина ДочеваВградени
ноти


Stamitz, Penderecki - Viola Concertos - Dimitar Penkov
Russian Music - Prokofiev, Shostakovich, Shchedrin - Vesko Eschkenazy,violin; Ludmil Angelov,piano Gega New