Български театър в САЩ
Едва ли последните няколко седмици ще бъдат лесно забравени от любителите на българското театрално изкуство, станали очевидци на серия от много добри спектакли, изнесени в Ню Йорк, Бостън и Вашингтон - своеобразен театрален маратон в навечерието на националния ни празник 3 март, празника на жената - 8 март и прелюдия към наближаващия празник на театъра - 27 март.
Всичко започна на 28 февруари, когато в консулския отдел на Република България в Ню Йорк беше представен моноспектакълът на великолепния Валентин Ганев "Контрабасът" (Народен театър, режисьор Пламен Марков).
Генералният ни консул в Ню Йорк Стоян Тончев покани артистите и пожела и бъдещи срещи с родния театър на американска земя.
На 1 март публиката видя "По-близо" (НДТ "Сълза и смях", режисьор Пламен Марков) с известните наши актьори Петър Попйорданов, Владимир Пенев, Бойка Велкова и Искра Ангелова, които бяха дълго аплодирани. Актьорският състав беше впечатляващ.
На 9 март Доротея Тончева представи "Стресни се племе закъсняло" по стихове на Иван Вазов, а актьорите Невена Калудова, Стефан Попов и Стоян Сърданов представиха пиесата на Стефан Цанев "Другата смърт на Жана д'Арк". И този творчески екип впечатли хората, по чиито лица имаше сълзи. По покана на Консулския отдел във Вашингтон артистите се срещнаха с генералния консул на Република България Владимир Мутафов и аташето ни по култура Весела Рангелова.
Поетичното откровение на Добри Чинтулов "Стани, стани, юнак балкански, от сън дълбок се събуди..." не е валидно за радетелите на българския театър, намиращи се на територията на САЩ. По простата причина, че те никога не са заспивали. Това особено важи за "виновника" на организирания театрален маратон - актрисата Боряна Павлова, завършила ВИТИЗ през 1982 година в класа на проф. Николай Люцканов и живееща в САЩ от 10 години. Боряна казва, че театърът е храна, а в Съединените щати има много гладни хора, че българите тук трябва да гледат повече български театър, за да се чувстват по-близо до родното изкуство.
Турнето беше фантастична фиеста, показала за пореден път високия професионализъм на българската театрална школа, съхранила и до днес специфичния си национален колорит и неподвластност на политически убеждения и правителствени реформи.
Ню Йорк

Стоян Ботев