Щрак: Надежда на портрет
Първата публична изява на Надежда Михайлова след избирането й за председател на СДС беше пред преподавателите и студентите от СУ "Св. Климент Охридски" (21 март т.г.).
Срещата била планирана от Факултета по славянски филологии още преди 13-ата синя конференция, но бившата външна министърка предпочела да говори първо пред колегите си за бъдещето на партията. Освен Михайлова, на студентските въпроси отговаряше и новият зам.-председател на СДС Владимир Кисьов. Най-възрастният член на НИС (както Кисьов сам се нарече) каза, че "с младите хора започва масовото отваряне на СДС" и се закани да разбере кои са 30-те процента от населението, които се противопоставят на членството на България в ЕС.
Въпреки половинчасовото закъснение на новата председателка, огромната 65-та аудитория остана толкова препълнена, колкото беше и в началото. Посрещната с бурни овации, Надежда Михайлова поиска да говори не от позицията на седесар или на бивш външен министър, а на морален човек, който "е способен да носи отговорност и да отговаря на неудобни въпроси". Такива обаче не бяха зададени, тъй като поклонниците на Михайлова в залата бяха значително повече от обективните наблюдатели. Запитана за ролята на синята партия в управлението, за политическия популизъм и за европейската интеграция, председателката на СДС отговори с традиционни политически клишета и низ натъкмени сентенции - "Който не работи, той не греши"; "Човекът е единственото животно, което се препъва в един камък два пъти"; "Ако ще се обещава, ще се дава ли, щото, ако няма да се дава, аз ще дам два вола"; "Не можем всички да отидем в Европа, по-добре да доведем Европа при нас" и т.н.
Сред изказванията на студентите се открои един "прост човек, нагъл при това", който театрално описа страданията си през зимата на '97, срещата в родното му село с президентски хора, които го посъветвали да стане крадец като тях, както и невръстните си сблъсъци с държавната бюрокрация. Надежда Михайлова постави категорична диагноза - "Имате чувство за нарушена социална справедливост" - но не предписа лечение.
В края на срещата Михайлова обеща на изкушените от политиката, че ако се изгради работещ механизъм, тя активно ще се включи в партньорството между студенти и политици. Бившата външна министърка дълго остана обсадена на вратата на залата от тълпа развълнувани почитатели, които даряваха цветя, искаха автографи и правиха снимки за спомен със своята любимка.

Анахит Хачикян