Общински конкурси
В Страстната седмица се проведоха четири театрални конкурса. На 21 март жури в състав: председател Петър Станков - зам.-кмет на софийската община, и членове Бойко Богданов, Митко Тодоров, Явор Койнаков, Милка Рускова (началник отдел "Културни институти" в Столичната община) и специалисти от общината в областта на правото и финансите проведе конкурси за трите общински драматични театъра - Театър "София", Малък градски театър "Зад канала" и Общински театър "Възраждане". За трите театъра се явиха общо пет (!) кандидати. Журито не се е затруднило кой знае колко и е заложило на познатото: конкурса спечелиха досегашните директори - Доротея Тончева, Бина Харалампиева (единствен кандидат) и Георги Георгиев.
Конкурсите повдигат много въпроси. Първо, дали са знак, че Общината си дава сметка, че софийските общински театри (тук включвам и Централния куклен театър) губят авторитета, който имаха преди време и, ако изключим МГТ, от години са в досадна творческа криза. Второ, дали регламентът на конкурса не робува на стари представи и не елеминира от състезанието по-млади кандидати, които в духа на реформата са избрали свободната практика, а не щатния престой в театрите. Трето, искат ли в Общината да се промени нещо в тези театри, или предпочитаме уюта на привичното...
В същия предиобед група общински съветници, водени от Аглая Конова - председател на комисията по образование, култура, вероизповедания и преименувания на Столичния общински съвет, даде пресконференция. Темата й беше "Обявените конкурси за директори на столичните общински театри ще бъдат проведени. Решения на Комисията и препоръки към кмета Стефан Софиянски за промени в регламентите на бъдещите такива конкурси, с цел по-пълното им съобразяване с държавните норми и изисквания." От изказванията на групата съветници, които настояваха да ги запомним като представители на групата "Радикали" в СОС, стана ясно, че администрацията в Общината е по-силна от изборните органи, че и на тях им се отказва информация за състоянието на театрите, че е отхвърлено предложението им в журитата да влязат представители на СОС, че за постигане на прозрачност в действията на Общината те разчитат най-вече на пресата и т. н. Но и от тази радикална група не стана ясно има ли СОС визия за столичната култура, какви принципи биха залегнали в нейната културна политика и т. н. Чу се, че ще се направят усилия за финансовата 2003 г. да се учреди общински фонд "Култура". Защо тази група е искала отмяна на конкурсите и какво би променила в тях (освен в състава на журитата) - не стана ясно.
На следващия ден поне стана ясно, че в ЦКТ конкурсът е завършил с избора на нов директор - режисьора Кирякос Аргиропулос (явили са се 7 кандидати). Честито!

Н. В.