Честито!

50 години студия Време
На 20 март т. г. в Дома на киното студия "Време" - най-старата у нас - отпразнува своята 50-годишнина в присъствието на стари приятели и съратници. Първоначално е наречена Студия за хроникални филми, по-късно - Студия за научнопопулярни филми и Студия за научнопопулярни и документални филми "Време", за да се стигне до днешната, последна метаморфоза - Филмова студия "Време" ЕООД. В словото си сегашният директор на дружеството Атанас Киряков отбеляза, че за този половин век студията е създала безценен архив от няколко хиляди заглавия в различни жанрове. През годините имената на редица български кинодейци са свързвани с "Време": "Макар и различни по стил на работа, по нрав и светоглед, всеки беше отдаден на тази голяма магия - киното". С минута мълчание препълнената зала на Дома на киното почете паметта на починалите, а юбилярите през 2002 г. бяха аплодирани. Сред тях са Стилиян Парушев, Димитър Пенев, Януш Вазов, Данка Найденова, Здравка Кунева, Милан Огнянов, Мая Петрова, Божидар Манов, Христо Ковачев...
Преди традиционната в такива случаи почерпка, Атанас Киряков изтъкна тежкото състояние, в което се намира дружеството след 1989 - след лекомисленото разрушаване на старите структури.
Слабото производство (предимно копродукции) постепенно довежда до факта, че от 1999 не е произведен филм, финансиран изцяло от Студията. Днес вече дълговете са върнати, а наскоро е проведен и конкурс за цялостно финансиране и производство на два филма, избрани сред 25 проекта. Тези предпоставки водят до възможността "Време" отново да заеме мястото си сред останалите два стожера на кинопродуцентството у нас - Българската национална телевизия и Националният филмов център. Но паралелно с това г-н Киряков алармира за пряката заплаха от прекратяване дейността на единствената студия за документално кино у нас. Тя идва от Закона за приватизация, изискващ приватизацията на всички дружества с държавно участие. Изправена пред опасността кръглата й годишнина да маркира и нейното погребение, Студията апелира за съдействие от страна на Министерство на културата и на цялата общественост - наложително е изваждането й от списъка на предвидените за приватизация дружества.

Светлана Попова