Модна фотография
Само до преди две-три години, когато се споменеше българска мода, автоматично си представяхме лоша идея, демоде роклички, подсилени от застаряващите лични обувки на манекенките, нескопосно ушити дрехи, проскубани прически, смотан грим... А "модна фотография" звучеше почти подигравателно.
Времената се менят. Достатъчно е да посетите изложбата "VISION 01" в помпозната атмосфера на скоро ремонтираните зали на Националната художествена галерия, за да видите какво се е случило с българската модна фотография.
Експозицията е съставена по случай Дните на франкофонията и организирана от Френския културен институт, съвместно с Асоциацията на рекламните фотографи, Interspace, Българска фотографска асоциация и ROLLMANN.
Проектът "VISION 01" ни запознава с френски фотографи, свързани с модната тематика, и българските им колеги, третиращи жанра по най-различни начини. Сред френските автори са Eмануел Мафий, Камий Виве, Франсоа Русо, Морган льо Гал, Кристиан Льозьоман... Творбите им проследяват нивото на развитие на световната модна фотография.
Асоциацията на рекламните фотографи в България се представя с класически образци на модната фотография, също изцяло в духа на последните тенденции. Борис Димитров, Румяна Маркова, Темелко Темелков, Александър Нишков и Димитър Минев са автори, работещи в сферата на рекламната и модна фотография, които показват последните насоки в своята работа.
Българското фотографско сдружение, и в частност Борис Мисирков, Георги Богданов, Иво Хаджимишев, Боряна Драганова, Асен Емилов, Драгомир Спасов и Симеон Леви на свой ред отправят закачливи погледи към модната фотография. Иво Хаджимишев избира "Етно мода". Неговата работа "Жената днес" е фотография, на която са заснети две "лелки" на фона на пищно декорирана с орнаменти стена. Жените са облечени в работни - шарени и стари - манти и държат естествена метла. Поглед към жените днес, който няма нужда от разяснения.
Борис Мисирков и Георги Богданов са заснели поредицата "Ежедневна мода" в "Психиатричната клиника "Али Михали" - Вльора, Албания. Дядо в пижама, който лъска мотор, както и натруфени потрети на обитатели на клиниката са сред основните персонажи на фотографите.
Драгомир Спасов и Симеон Леви ни запознават с "Невинни блянове" на изгубена в гора девойка, заседнала кипра в асансьор и префърцунена мадама пред отворен капак на аварирала кола. Всички те носят маркови дрехи и споделят мисли в комиксови прозорчета - все някой ще им помогне, защото "вижте ги!" колко са хубави, модерни...
"След играта" е работа на Боряна Драгоева и Асен Емилов - миниснимки на fashion момиче, което се мотае до боклукчийски казан. Дело на същите автори е и жена, която в различни кадри е снимана или без пола, или без сутиен, без блуза, чорапи... На мястото на липсващите дрехи, по тялото й са написани фрази от типа на: "изгубих си блузата...", "чорапите на стадиона...", "изгубих си полата", "сутиена на автомивката" и т. н.
В другите зали са поместени и произведения на автори от Центъра за мултимедийни изкуства "Interspace" с куратор Галина Димитрова. Те представят своя "критичен поглед върху модата като масов феномен". Модата в общуването, модата като хоби, суета, маниерност, страхове, комплекси и желания. Едно от най-занимателните произведения е на Красимир Терзиев - "Isolated personnage gallery". В тъмна зала от тавана са провисени 10 обикновени мъжки ризи върху наредени стъпаловидно закачалки. На всяка една от ризите се прожектира триизмерен образ на мъжки торс, облечен в риза.
Изображението излиза от статичността си и създава движение на цялата инсталация.
Зорница София и Петър Райчев показват видеото си "All you need is a humain touch". Заснети са две паралелни действия - отворена уста и език, който се движи нагоре и надолу и втория път прави кръгови движения. Видеото е съпътствано от прожектиращи се надписи на няколко езика с горепосоченото изречение. В изложбата са представени и видеопроизведения на Иван Николов, Васил Жечев и Светлана Мирчева.
По време на откриването течеше музика в стил френч тач, подбирана от DJ Ясен Петров и нетрадиционно ревю със застинали манекени, облечени в модели на студенти от специалност мода в НХА, Нов български университет и НАТФИЗ и спечелили конкурса "Мода, материя и светлина" на ROLLMANN.
Изложбата "VISION 01" е пример, че когато специалисти от различни сфери работят професионално върху общ проект с достатъчно спонсори, то той ще бъде успешен - ситуация, рядко срещана в България.

Мария Славчева