Едно към 1
На 25 март т.г. в Централната баня Асен Асенов (продуцент на "Далекоглед" и "Един ден на..." по БНТ) представи първата - Зелена - книжка на списание "1", тиражирана в голям и малък формат.
Що е то "1"? Блед и благовъзпитан двойник на "Егоист". По-вежливото му братче - вещо и предпазливо, без следи от смелост или духовитост.
Може би силната рекламна кампания на "1" твърде "изтъни" нашите очаквания и вследствие на това днес изпитваме красива скука: познати (през "Егоист") автори, послания и визуални решения; изобретателността е удавена в океан блазирана реклама. Въпреки интервютата с Алмодовар, Жан Нувел, Кристо&Жан-Клод... Въпреки приобщаването на "космополитни" българи като гласове.
Колегията на "1" включва главния редактор Ива Рудникова (екс-"Капитал"), мощния визуалист Емил Христов, Ина Григорова (екс-"Егоист"), Марина Караконова (екс-"Mediapool") и др., но съвкупността от тези ефектни журналистически присъствия не се е трансформирала в мощна медийна органика. Бариера пред такава метаморфоза е пиететът към блуждаещи медийни "скакалци" (Георги Тошев, Милена Фучеджиева и мн.др.), от които и за които нищо ново не можем да научим, защото отдавна знаем абсолютно всичко.
Проблемът обаче е погребан по-дълбоко: списание "1" щеше да се възприеме спокойно и добронамерено, ако не се беше заявило като списание на елита от поколението на 25-35 годишните. Обаче според визията на (част от) редакторите въпросната престижна прослойка недвусмислено е конструирана само през финансови и институционални парадигми. За нея мисловните и въобще духовните ценности са безинтересни, а представянето им се осъществява чрез въпиещи баналности.
Необходимият на "1" елит тепърва следва да се самоизгражда и, предполагам, той ще бъде твърде различен от онзи, (само)посочил се в масовата култура - "елитът", който се занимава единствено със своите кръвосмешения, възпроизводство и самодостатъчност.
Надявах се, че "1" ще препраща не към световните lifestyle списания, а по-скоро към естетския "Егоист" на Никол Висняк.
... Всички тези впечатления са валидни само за първия брой на Списание "1". Макар и обагрена с меланхолия, надеждата ми в Ива Рудникова остава неизменна.

М. Б.