АntiSax е опит за политическа изложба (открита на 19 март т.г. в галерия XXL). Жанр, нетипичен за сегашното състояние на българското изкуство. Визирани са, естествено, премиерът Сакскобургготски и "новото време".
Свилен Стефанов е поставил до входа на галерията свое обяснение-мотивация за създаването на изложбата. Според него той и художниците се обявяват срещу "нехармоничната политическа система и икономика".
По реда на подредбата на работите първо се сблъскваме с творбата на неизвестен автор от 1943 г. "Малкият Монарх", която представлява избродиран образ на малкия Симеон върху тензух със син конец. Следват поредица бели картони с надписи, имитиращи улични графити, на Йордан Ефтимов. Между "импровизираните" рисунки може да се разчете и ликът на Слави Трифонов с корона.
Интересни са попаденията на Петер Цанев с "Краят на приказката" и "Асамблаж". "Краят на приказката" би могла да се нарече пространствена инсталация. На закачалка на стената е провисено мъжко палто от към гръба, а до него са поставени куфар и червен постамент, върху който има шишенце от парфюм, окичено с малка коронка. "Асамблаж" е бели боксери, отново закачени на стената. Отпред са изрязани и на мястото на дупката е поставена прозрачна плака, зад която се вижда малка петолъчка с фалосче, а от двете страни на значката има "царски" лъвчета. Отдолу пък е поставена истинска ножичка.
"Без название" на Олег Мавромати е компютърна разпечатка на неизчистен, разпаднат на пиксел, образ на премиера Сакскобургготски. А под него надпис - "Нашият скъп - поскъпна с 10%".
Следва Валери Василев със "За мълчаливата комета, вносните държавници и един пастет" - изцяло в духа на последната му изложба "Аргонавтски хроники" - дълъг обяснителен текст следва голямоформатни рисунки, разказващи история (изложбата беше показана през миналия месец на "Шипка" 6). Последната работа в изложбата - "Етюд на страх", с провисени от тавана светещи електрически реотани, е на Дан Тенев. Реотаните, които са запалени, са увити около кокали и от тях се носи непоносима смрад.

М.С.