Легендата

Били Уайлдър

си отиде на 95.
Пътят към славата му тръгва от репортерстване във виенски вестник. Идването на Хитлер през 1933 го заварва в Берлин, откъдето емигрира в Париж. След като е заснел трийсетина филма в Европа, Уайлдър заминава за Щатите. През 1938 е сценарист на два филма на Ернст Любич: "Осмата жена на Синята брада" и "Ниночка". Четири години по-късно той дебютира като холивудски режисьор с комедията "Майорът и мъничето" с Джинджър Роджърс.
Били Уайлдър е заснел повече от 50 филма. Сред тях блестят "Булевардът на залеза" (1950) с Глория Суонсън и Уилям Холдън, "Свидетел на обвинението" (1957) с Марлене Дитрих и Чарлз Лоутън, "Някои го предпочитат горещо" с Мерилин Монро, Джак Леман и Тони Къртис (1959), "Апартаментът" (1960) с Шърли Маклейн и Джак Лемън.
Били Уайлдър е носител на 6 "Оскар"-а. Той е първият в Холивуд, спечелил 3 статуетки наведнъж: за най-добър филм, сценарий и режисура ("Апартаментът").
Били Уайлдър е майстор на класическия филмов разказ - драматичен или комичен. Киното му се отличава с витален хуманизъм и сюжетно остроумие. Героите на Уайлдър са чешити и чаровници, несретници и немирници, кавалери и красавици. И днес те са по-живи и устойчиви на моди и пристрастия от много нови идоли.
Сигурно героите на Били Уайлдър вече го водят подръка към Апартамента от Рая.


К