Друга повърхност
Текстил, повърхностти, материи, експерименти - това са само част от насоките на работа на Ани Бояджиева. Ани Бояджиева винаги успява да привлече вниманието на публиката с ефектни, запомнящи се творби. Творби оригинални и изцяло подвластни на фантазията на художничката.
"Другата повърхност II" е новата изложба на Ани, открита на 5 април т.г. в галерия "Ирида", която несъмнено предлага изненади. Експозицията е изцяло съобразена със специфичното пространство на галерията, продиктувало и умишлено търсените квадратни форми за творбите.
Ани Бояджиева определя произведенията си като "кавалетни композиции", в които напълно съзнателно се загубва структурата на материалите. Едва след внимателно вглеждане в своеобразните "картини" става ясно, че голяма част от тях са правени от обикновени, разноцветни найлонови торбички, а останалата част от черни и бели изкуствени текстилни нишки.
При колоритните творби цветовете на накъсаните пресовани найлонови торбички или се преливат плавно от един в друг или хаотично се размесват, като оставят силно впечатление и подтикват към асоциации с "напръсканите" картини на Джаксън Полак. А черно-белите квадратни произведения са разделени на по-малки форми, в които по специфичен начин си кореспондират контрастни ефектни структури.
Ани Бояджиева е успяла да извлече естетика от ежедневно заобикалящите ни найлонови пазарски торбички. Тя е превърнала скучните, непотребни остатъци от предмети в картини - цветни, атрактивни картини, привличащи внимание и оставящи приятно въздействие за нежна материя.

М.С.