Трябва ти само любов. История на популярната музика беше представена пред българската публика в присъствието на самия автор Тони Палмър (Евро-български културен център, 23 март, т.г.). Книгата описва развитието на попмузиката през 60-те и 70-те години, когато, по думите на Панчо Цанков, "в България гледахме през малка шпионка какво става по света". Блус, джаз, рагтайм, рокендрол, кънтри, "Бийтълс", Франк Синатра, Елвис Пресли - това са част от значимите явления, за които Тони Палмър пише, след като е направил много филми за популярната музика и преди да се насочи към класическите композитори.
"Трябва ти само любов" излиза на български 26 години след написването ("Авангард принт", Русе, превод Анна Вълковска). Затова Палмър още в началото предупреди: "За мен книгата е вече древност. Не ми задавайте въпроси за нея, защото не си спомням какво съм казал". Сладкодумният Палмър обсъди с публиката влизането на България в ЕС, музикалната индустрия и мястото на класическата музика в съвременната култура. Тони Палмър отново разказа пословичната история с краставиците (които след влизането ни в ЕС трябва да бъдат произвеждани със стандартна дължина и форма, за да бъдат "законни"), за да илюстрира, че е добре "всички да бъдем голямо семейство", но евробюрокрацията е опасна. "Когато завладея света, първото нещо, което ще направя, е да спра MTV", каза Палмър за комерсиализацията на музиката и добави, че е против звукозаписните компании и се радва, когато някоя от тях фалира. Според британския музикален критик бъдещето на операта е тя да бъде политическа, да говори за актуални проблеми, да предизвиква, да плаши.
В момента Тони Палмър прави филм за английския футболист Боби Мур. По този повод той получи покана от Стефан Китанов да участва в следващия София Филм Фест. Палмър каза, че с удоволствие ще се възползва отново да посети страната, към която се чувства изключително привързан.

Анахит Хачикян