БНТ без Европа

Показателно отсъствие: последното предаване на Българската национална телевизия, занимаващо се с проблемите на евроинтеграцията - Е-80, падна от екран. Пред 2-3 години това щеше да ни се струва невъзможно: тогава, напротив, предавания за Европа и за това как България и българинът трябва да се променят, за да я настигнат и влязат в нея, колкото щеш. Дори Тодор Колев водеше по едно време такъв блок, какво да кажем за другите, по-малко известните, чертаещи ни европейски перспективи и хоризонти. Днес от тях не остана нищо: "новото време", изглежда, е решило, че по отношение на лелеяната Европа вече сме наясно, така че няма нужда да ни я обясняват. Тя, както наскоро каза генералът Борисов, си е наред, вътрешната ни политика е тази, която смърди, колкото и да я увиваме в целофан и да й слагаме панделки. Затова държавната телевизия е решила най-вероятно, че нея трябва да разяснява: това е възможната причина да се нароят предавания от рода на "Актуално", "Въпроси и отговори" и все от този сорт, които ни светват колко много правителството прави, за да промени и облагороди българските политически нрави.
Обръщане на погледа: вместо ние да ходим в Европа, тя трябва да дойде при нас. Не напразно аристократичният наш премиер непрекъснато призовава: "Да бъдем европейци!" Сякаш това качество е някак саморазбиращо се, без нужда от по-нататъшно определение; следователно всички телевизионни рубрики на Канал 1, занимаващи се с неговото конкретизиране, не са необходими. Необходимо е обаче почистване на вътрешния двор, докато портата за пътя към Европа е широко отворена, там прегради няма. А че в общността на запад от нас текат процеси сложни и понякога твърде мътни за виждане от нашата българска камбанария - това го пропускаме.
Самозатваряне и капсулиране: така най-кратко можем да дефинираме случилото се. То е знаменателно като факт: българинът разбра, че едва ли със заклинания ще може да се присъедини към мечтания Европейски съюз и светлото бъдеще и ищахът му за тях някак поугасна. На предишните уверения, че - а-ха! - и сме в Европа, той вече не вярва, втръснаха му; втръснали са изглежда и на новите управляващи, които все повече говорят за това как тук вътре трябва да си подредим къщичката, пък чак тогава да тръгнем по белия свят. Точно в тази връзка европейските предавания станаха излишни: идеологически бе сменена посоката на политическото действие, следователно и самата държавна телевизия - пъпно свързана с властта, трябваше да промени своята програма. Ако преди рубриките за европейска интеграция искаха да убедят, че сме на прав път, че колкото и да е тежко, хубавото все пак предстои, то сега става дума за демонстриране на грижа тъкмо спрямо това "тежко", за да стане то по-леко и поносимо. Един вид: "Онези, предишните, се грижеха само за образа си пред чужбина, докато ние, сегашните, се грижим преди всичко за вас." Успехите навън като оправдание на властта бяха сменени с усилието навътре: трудно е, забатачено е, хаосът е пълен и почти непоправим, но ние правим всичко възможно да пожънем успех в безнадеждното си начинание. А БНТ без Европа си е същата както БНТ с Европа: медиен инструмент за идеологическо и демагогско хвърляне на прах в очите, не за осигуряване на обективна, честна и открита информация.
Бедна, бедна, БНТ, защо не умря още при Костов...

Митко НовковПетък,
ранна утрин