Рокади в Бояна филм
На 5 април т.г. министър Абрашев внезапно уволни членовете на съвета на директорите на "Бояна филм" ЕАД Евгений Михайлов, Радослав Спасов, Златин Радев, Георги Дюлгеров и Светослав Иванов. На тяхно място са назначени Людмил Стайков, Владислав Икономов, Александър Иванов, Александър Величков и Румен Димитров.
На 9 април пострадавшият борд даде пресконференция, на която "Култура" не беше поканена.
Тутакси позвъних на Евгений Михайлов за интервю. Разбрахме се за другия ден.
Същата вечер от телевизионния екран Евгений Михайлов заяви, че Божидар Абрашев и заместникът му Румен Димитров не са стъпвали в Киноцентъра; че няма да предаде на новия борд основната документация, а ще я предостави на Министерския съвет, където на 2 април бил депозирал писмо срещу пречките, създавани от Министерството на културата пред "Бояна филм". От същия този тв-екран научих, че на 11 април МК ще даде пресконференция по темата.
На другия ден открих Михайлов на мобилния му телефон, а той поиска моя редакционен. Напразно го чаках цял следобед. Същото продължи и на другия ден, но все пак отидох на пресконференцията на МК. Оказа се обаче, че идва реч не за рокадите в Киноцентъра, а за екскурзия на журналисти и аташета по културата под наслов "България Да" от 18 до 22 април т.г., а зам.-министър Димитров заяви, че тази инициатива се слага начало на "агресивната политика на МК за опазване на културно-историческото ни наследство".
Поинтересувах се за мотивите, предизвикали уволнението на борда на "Бояна филм". Отговорът бе, че въпросът ми не е актуален. По повод земите - ябълката на раздора между кинаджиите за приватизацията на "Бояна филм" ЕАД, зам.-министърът заяви: "Не съм убеден, че това е точната земеразделителна граница. Тепърва ще се измерва отново... Продажбата на земите според Стратегията предполага 25 млн. щ. д. или 10 филма. След 10 години тези филми ще са в архива, а българското филмопроизводство - в същото положение. Ние сме за бърза, спешна, прозрачна приватизация!" Това добре, но защо изведнъж се разбърза министерството, след като повече от половин година Стратегията за приватизация на Киноцентъра, одобрена и от този Министерски съвет, събира прах. А междувременно лични вихри враждебни бушуват из филмовите среди - преди всичко между ръководството на Съюза на българските филмови дейци и това на "Бояна филм" ЕАД (иначе казано, между нарочените лобита на мераклиите за Киноцентъра "Кодак" и "Глобус", заявили интерес още през 1999). Незабравимо остава за мен омерзението от Извънредното събрание на СБФД от 26.09.2001, свикано по настояване на 1/10 от членската маса (предимно пенсионери) и настояващо (?!) за оставката на борда на Киноцентъра.
На 12 април Евгений Михайлов обеща, че в 13 часа ще бъде в редакцията на "Култура". Вместо него получих радостен факс (от 11 април) с вестта за 9-те награди "Давид на Донатело" за "Занаятът на оръжията" на Ермано Олми. Той беше подписан от Евгений Михайлов, председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на "Бояна филм" ЕАД.
В страната на чудесата и това става - докато аз го бях търсила с въпроси, той бе тичал я подир зам.-премиера Шулева, я подир спомена за букета на Мария-Луиза...
Мъглива е суматохата около Киноцентъра. Слънце огрява само ищаха за приватизация. И драпането за удържане на статуквото, и нелепо екстрената му смяна мирише на нечистоплътност. Въпросът е кой ще надцака за Киноцентъра. Ерго - каква ще е съдбата на българското кино. Засега само едно ми е ясно - с новия личен състав на борда на "Бояна филм" ЕАД и особено с Людмил Стайков (последният генерален директор на ТСО "Българска кинематография") устремът на промяната стига до 360 градуса. Отново всичко тепърва предстои - дори и пресконференцията на МК.

Геновева Димитрова