Дебютен арт проект в Интернет
Това, което за някои е само възможност, за друг е 100-процентова реалност. В случай, че за вас Интернет е станал начин на живот, на работа и забавление, раздвоението между "виртуалния" и "реалния" свят ви е напълно известно. Сигурно и изкушението да останеш анонимен, да избягаш от себе си и да се превърнеш в някой друг, по твой избор, също ви е известно. В "Шизоидна архитектура", обаче, предизвикателството е тъкмо обратното - да разкриеш себе си чрез Мрежата. Проектът с куратор Галина Димитрова тръгва от идеята, че личното пространство, което обитаваш или с което се свързваш, показва на другите път към твоята идентичност. Замисълът е отворен към начинаещите нет артисти и им предоставя възможност да направят първите си изяви и да овладеят нови видове софтуеър. Всеки участник експонира себе си чрез своето лично пространство, което изисква заснемане на избраното от автора място и превръщането му в 360-градусова мултимедийна панорама. Тя подлежи на допълнителна творческа "намеса" чрез добавяне на ключови обекти - видео, аудио, текст, графични изображения.
Изпълнението, отнело около 3 месеца, включва уъркшоп и се провежда в мултимедийната лаборатория на Интерспейс. От общо 15-те участници накрая остават 8: Богдана Златева, Божана Нешева, Деница Петрова, Евгени Василев, Крум Георгиев, Тодор Добрев, Христо Йорданов, Цветимира Марчева. Фотографиите и компютърната обработка са дело на Теодора Александрова. Интерпретацията на темата "лично пространство" е любопитна и варира в широки измерения - от реалното физическо пространство, което ежедневно обитаваш - твоята стая или офис - до, например, сънищата ти. Изборът, който авторите правят, превръщайки обектите в символи с индивидуално значение, показва не само техния интимен свят, но и начина по който самите те се възприемат.
Другият важен момент е комуникацията между отделните виртуални интериори, които изгражда "Шизоидната архитектура". Тук става ясно, че заглавието намеква не само за патологично разделение между 2 свята, но и за присъщото лутане между тях. Защото всяка "стая" има вход и изход, чрез които се преминава в следващата, но връзките се генерират от програма на случаен принцип. Така твоят интериор се свързва с останалите в различни отношения, които всеки път са нови, различни и непредсказуеми - също като в "реалния" живот. Като резултат попадаш в своеобразен лабиринт от виртуални пространства, всяко с присъщите си измерения, всяко със своята специфична атмосфера: иронична или загадъчна, плашеща или наивно очарователна, мълчалива или говореща...
Проектът е подкрепен от Фонда за дебютни проекти - съвместна инициатива на Центъра за изкуства "Сорос" и Фондация "Про Хелвеция". Официалното представяне на 8-те дебютни виртуални панорами се проведе в АТА център за съвременно изкуство от 11 до 15 април и предизвика основателен интерес. За всички останали "Шизоидна архитектура" може да бъде намерена на адрес: http://shizoid.i-space.org.

Екатерина Гирджева