И Джими Крумбах мина
през зала България


В програмата за концерта в неделя вечер ни бе съобщено, че и диригентката от български произход Джими Крумбах е сколасала да основе поредния сборен симфоничен оркестър с името Филхармония България (Концертно сдружение ООД). Тя самата е General Music Director на формацията.
Дебютен концерт след аудио- и видеозаписи и концертно турне в Швейцария и Италия. В програмата - Първа симфония на Брукнер, "Из Италия" и "Танцът на седемте воала" от Рихард Щраус. Докато работещите в различни софийски оркестри музиканти се разсвирваха, имах наивността да си помисля, че може би този път парите за концерта са попаднали в подходящите ръце; че ще се чуе нещо интересно, ще видим интересна фигура на диригентския пулт. След малко Джими Крумбах се появи пред рехавата публика и...
И нищо. Ама абсолютно нищо. Опитните, какво ли не видели музиканти, свиреха нотите на Първата на Брукнер, Крумбах махаше в необходимия размер; Брукнер някак отсъстваше, възгледът и идеите на Крумбах за музиката му - съвсем. Доста мъчително е да присъстваш на подобна "музикантска" изява, в която, ако имаше нещо, което да доминираше и да обсебваше съзнанието, то беше скуката. Дори не се ядосваш. Просто те обзема някакво сиво настроение; то те кара да си дадеш сметка доколко нещата вече се определят от случайности, доколко деловата и работеща посредственост печели в състезанието с непрактичната и вгледана в музиката кадърност. Всеки един човек с пари може да си купи най-доброто от музикантите ни и да прави с него каквото му дойде на ума. Дори да не прави и нищо. Както беше в неделя вечер в зала "България". С филхармония "България". И Джими Крумбах. Без Брукнер. И без мен на втората част.

Екатерина ДочеваКресчендо
декресчендо