На 10 април 2002 министър Абрашев отмени собствената си заповед от 5 април за уволнението на членовете на Съвета на директорите на "Бояна филм": Евгений Михайлов, Георги Дюлгеров, Радослав Спасов, Златин Радев и Светослав Иванов. На заседание на Съвета на директорите на 11 април Златин Радев и Светослав Иванов подадоха оставка. На 18 април те бяха освободени със заповед на министър Абрашев, а на тяхно място в Съвета на директорите бяха назначени Николай Волев (член на УС на Българската асоциация на кинорежисьорите) и юристът Людмила Тодорова (от Министерството на икономиката, член на работната група по приватизацията на "Бояна филм" ЕАД). На 19 април новата заповед бе връчена лично от министъра на културата. Същият ден новосформираният Съвет на директорите преизбра Евгений Михайлов за негов председател и изпълнителен директор, а Георги Дюлгеров - за зам.-председател.
Във факса, получен в редакцията, се казва: "С това свое решение правителството и неговият икономически екип доказаха уважението си към професионализма, почтеността и морала, и не допуснаха едно добре работещо предприятие да бъде разбито и разграбено."
Естествено, че Евгений Михайлов и останалите от Съвета на директорите ще са доволни - нямаше никакви мотиви за отстраняването им.
Но що за изпълнителна власт е тази, която уволнява и назначава урбулешката- безнаказано, безотговорно, безсрамно... С жалките си жестове Министерството на културата доказа единствено, че е неспособно не само на управление, но и на себеуважение.
Какво ще се случи с приватизацията на "Бояна филм" ЕАД - отново не е ясно. Ясно е само, че проблемът смърди страшно. Не се диша.

К