Еврейски манифест*

Много от нас, замислилите и подписали настоящия манифест, са загубили свои близки през Втората световна война. Хора, загинали в концентрационни лагери или в общите гробове в Източна Европа. Хора, които много пъти е трябвало сами да изравят гробовете, преди да бъдат хвърлени в тях. Други от нас са оцелели от нацистко преследване.
Ние напълно отхвърляме претенцията на Ариел Шарон да говори от името на световната еврейска общност. При всички положения той не говори от наше име.
Израелското обявяване на война срещу палестинците лесно може да ескалира до по-широк регионален конфликт. Израел притежава ядрени оръжия и има малко съмнения, че Шарон е съвсем готов да ги използва. Според нас, със своята политика той почти собственолично отведе Близкия изток до предела, отвъд който катастрофата може да връхлети всеки миг. Шарон е най-голямата опасност за израелците и за евреите по света. Саудитското предложение, зад което застана Арабската лига, даде уникален исторически шанс на Шарон да сключи мир. Единственият му отговор бе безмилостно насилие.
Шарон е неспособен да постига споразумения или да прави компромиси. Мирното решение на проблема е невъзможно, докато той е на власт. За цялата си кариера той никога не е правил нищо друго, освен да прибягва до най-крутите съществуващи военни мерки. Израелските му опоненти и мирните движения заслужават нашата безусловна подкрепа.
Още през далечната 1952 г. Шарон командваше позорната специална операция Звено 101, чиято задача бе да осъществява репресивни действия откъм палестинската и арабската страна на граничните линии след примирието. През последвалите няколко години, пак той беше отговорен за две нападения над палестински села, в които загинаха почти 100 мирни жители. Израелският министър-председател Моше Шарет осъди жестокостите му.
През 1982 г., като министър на отбраната, Ариел Шарон предприе операцията "Мир в Галилея", иначе известна като израелското нашествие в Ливан. Този път постижението му беше 20 000 убити и повече от 100 000 оставени без покрив. Повече от 80% от жертвите бяха мирни граждани, най-малко 6000 деца останаха сираци.
Международна разследваща комисия, организирана от лауреата на Нобелова награда за мир Шон Макбрайд, постанови, че израелците са нарушили международните правни разпоредби по време на ливанската война. А израелска правителствена комисия, оглавена от председателя на Висшия съдебен съвет, Ицхак Каан, заключи, че Шарон не е направил необходимото, за да предотврати избиването на 800 невъоръжени цивилни лица в бежанските лагери Сабра и Шатила.
За по-малко от две години като премиер, Ариел Шарон успя да срине договореностите между Израел и палестинците, чието постигане отне толкова много години търпеливо взаимно нагаждане.
Шарон смята, че Израел е над Женевските конвенции и международното право. Това го поставя в компанията на най-жестоките и най-презрени диктатори в света. По заповед на Шарон се правят засади на линейки и болници, разстрелват се лекари, а бременни жени се оставят да умрат или да раждат по израелските контролно-пропусквателни постове.
Нашата алтернатива на Шарон е еврейската традиция на човещина и вяра в бъдещето. Когато един чуждоземец предизвикал славния раби Илел да разкаже еврейската религия в толкова време, колкото е нужно да подскочиш на куц крак, той просто отвърнал: "Това, което сам не понасяш, не прави на другите. Ето ти целия закон. Останалото са само коментари".
Ние настояваме Израел незабавно и безусловно да се изтегли от окупираните територии, международна мироопазваща сила да бъде пратена в региона, Израел да се съобразява с международните закони и веднъж завинаги да заяви волята си за преговори за мир въз основата на резолюциите на ООН.

Превела от английски Нева Мичева

* Манифестът е публикуван в сп. "Аутодафе", орган на Международния парламент на писателите, както и на www.jipf.nu. Събрани са над 1300 подписа от хора от цял свят, част от които са цитирани онлайн. За повече информация, както и за присъединяване към манифеста, инициаторите отговарят на yael@chello.se (за включване е необходимо да се прати име, адрес и професия). Манифестът ще бъде представен заедно с подписката на всички световни лидери, от които нещо зависи в конфликта. Вече е връчен на сътрудниците на генералния секретар на ООН Кофи Анан по време на визитата им в Мадрид на 9 април. Организацията, дала начало на подписките, е "Евреи за израело-палестински мир", основана в Стокхолм през 1982 г. (бел. пр.)