Европейското биенале за съвременно изкуство - Манифеста 4, ще се проведе от 25 май до 25 август т.г. във Франкфурт.
От пролетта до есента художници и художнически групи, живеещи и работещи в Европа, куратори, организационният състав и градът Франкфурт ще работят заедно, за да създадат диалог, в който се набляга на различните отношения между индивидите и начинът, по който хората работят заедно, обсъждат и решават различни ситуации.
Манифеста 4 е резултат от дългите взаимоотношения между трима куратори - Яра Бубнова - директор на Института за съвременно изкуство - София, Нурия Енгита - главен куратор на фондация "Тапиес" в Барселона, и Стефани Моадон-Трамбле - независим куратор и съорганизатор на bdv (bureau des videos) - Париж, с тясното сътрудничество на много институции и личности от Франкфурт и цяла Европа.
Манифеста 4 предвижда пряко излагане на работи в изложбени зали, видеопейзажна стая, представяне на експериментални проекти, предавания в сътрудничество с радиа и телевизии, пърформанси, видеопрограми, лекции и пряк дискусионен форум в Интернет.
Проектите ще бъдат изложени в различни експозиционни площи из целия град. Манифеста 4 се нуждае и от активно, директно участие на гостите. Колективът на Манифеста 4 е подпомогнат от Frankfurt Advisory Board, който е специално избран за проекта под председателството на Николаус Шафхаузен (Frankfurter Kunstverein) и в сътрудничество на множество модерни центрове, галерии, музеи и училища.
Биеналето е основано през 1996 г. и веднага успява да заеме своето място сред променящите се страни и градове на Европа. То започва от Ротердам, после домакини са Люксембург - 1998, и Любляна през 2000. До днес около 200 артисти от 46 европейски страни са представени на Манифеста. Тази година българските участници в международния форум ще бъдат Лъчезар Бояджиев, Иван Мудов и Калин Серапионов.

К

P.S. В брой 3 от 25 януари т.г. в. "Култура" публикува разговор на Диана Попова с куратора Яра Бубнова, по повод Манифеста 4.