Запис на телеконферентен разговор с проф. Наом Чомски, проведен по време на Международния фестивал за документални филми в Солун. Въпросите задава канадския кинодокументалист Питър Уинтоник:

Професор Чомски, помня, че преди 4 години правихме подобен телемост, а оттогава има значителен напредък в Интернет технологиите и телеконференциите. Боя се обаче, че напредъкът в обществото не е чак толкова голям, съдейки по войните, на които сме свидетели напоследък. Тук сме се събрали около 400 души и всички сме изключително развълнувани, че ще участвате задочно във фестивала. Знаем, че неотдавна бяхте в Турция, за да присъствате на процеса срещу вашия издател и му окажете морална подкрепа по повод ареста му заради книгата ви за Кюрдистан. Тъжно е, че накъдето и да се обърне човек в наше време, една мисъл мъчи всички ни - войната в Афганистан или срещу Афганистан. Събитията от 11 септември още държат под напрежение целия свят. И тук, в Гърция, когато излязох от летището, навсякъде имаше войници на НАТО. Разбирам, че тук това е от изключителна важност - твърде близо е до Косово, Чечня, Иран, Ирак и Афганистан. Но така сянката на "новия кръстоносен поход" е прекалено натрапваща се.
Ще ви задам простичък въпрос относно последиците от 11 септември и т.нар. война срещу тероризма. Зная, че вие и Едуард Хърман сте писали много за държавния тероризъм, а новата ви книга е изключително популярна в Канада, както впрочем и в собствената ви страна. Въпросът за последиците от Втората война в Залива, както я наричам, буди сериозна тревога сред хората. Защото става дума не просто за дъжд от снаряди върху главите на невинни жени, деца и мирни хора в Афганистан. Става дума още за дъжд от доминиращи идеологии и пропаганда, дъжд от медиен терор, който се излива непрекъснато от CNN и BBC. А това е материя, която вие изследвате през целия си професионален живот.
Ние тук бихме искали да разберем какво мислите вие по темата за войната срещу тероризма и за медийната война. Може би след разговора с вас ще имаме по-добра идея как да се измъкнем от тресавището, в което попаднахме.