Футболни копнежи
с Вини Джоунс


Страховитата звезда на британския футбол Вини Джоунс отново се вихри на екрана. Ролята в "Гадняра" е деветата му след 1999, когато направи филмовия си прощъпалник в дебюта на Гай Ричи "Две димящи дула".
И там, и в "Гепи" Вини Джоунс изигра атрактивни тъпанари от подземния свят. Бляскаво доказа, че може не само да рита топка и играчи (за разлика от Стоичков, с когото си приличат, но който отказа да се снима в "Испанска муха" на Киран Коларов)...
В "Гадняра" сбърчените вежди и исполинска осанка на Вини Джоунс са все така взривоопасни, но тук той играе почти себе си - изпортена футболна звезда влиза в затвора след побой в пияно състояние. Бих продължила по Вапцаров, но вместо "попада на хора и става човек", неговият Дани се натъква на десетки завистливи отрепки (добре, че е доживотният мъдрец Док). Бой, унижения, карцер - заради отказа му да учи затворниците да играят футбол срещу охраната. Най-сетне скланя. Въпреки че непрестанно се намесва хазартът, отново става дума за консолидация на затворниците в посока на достойнството, както и в "Последният замък" с Робърт Редфорд. Само че финалният затворнически бунт в "Гадняра" се изразява в истински, вдъхновен мач под лидерството на Вини Джоунс.
Филмът е забавен дори за не-запалянко. Всъщност става дума за типична британска комедия с изобилие от цветисти реплики, подавани от колоритните персонажи като виртуозни пасове. А и монтажът е весел, та весел. И въпреки че в отделни епизоди се прозява тавтология, не се мръщиш - все пак "Гадняра" е двоен дебют (режисьорски и операторски).
Честно казано, не си спомням да съм гледала "футболен" или "soccer" (според американското понятие) филм. А се оказва, че най-популярният спорт е интерпретиран на екрана като още от 1931 - в щатската късометражка "Футбол" на Албърт Х. Кели. Оттогава са създадени 12 филма, 1 видео, 8 тв-сериала - игрални, и документални (повечето са от Обединеното Кралство, разбира се).
"Гадняра" е чудна загрявка за предстоящите вихрени емоции покрай Световното първенство по футбол.

Геновева Димитрова
От пръв
поглед


Гадняра (Mean Machine), Великобритания/САЩ, режисьор - Бари Сколник; сценаристи: Трейси Кинън Вин, Чарли Флетчър; продуценти: Адам Боулинг, Джорджия Мастърс; оператор - Алекс Барбър; музика: Джеф Кардони, Джон Мърфи; в ролите: Вини Джоунс (Дани), Дейвид Кели (Док), Дейвид Хемингс (губернаторът), Ралф Браун (Бъртън), Джейсън Статън (Монаха) и др.; разпространява "Съни филмс".