VII фестивал на европейските копродукции, организиран от Националния филмов център, ще се проведе от 7 до 14 юни в кината "Люмиер" - НДК, "Глобус" и "Одеон". Между френския хит "Невероятната съдба на Амели Пулен" на Жан-Пиер Жьоне и българската премиера "Асистентът" на Илия Костов ще бъдат показани още 19 филма. Сред тях са "Айрис" (2001) на Ричард Еър с Джуди Денч и Хю Боневил, "Генеалогии на едно престъпление" (1997) на Раул Руис с Катрин Деньов и Мишел Пиколи, "Под пясъка" на Франсоа Озон (2000) с Шарлот Рамплинг и Бруно Кремер, "Изкуплението" (2000) на Майкъл Уинтърботъм с Мила Йовович и Настася Кински, "Боклукчията" (2001) на Георгий Шенгелая...
Тазгодишният авторски акцент е киното на немския режисьор Райнер Симон (4 заглавия), а немското кино ще бъде представено в специална панорама. "Непознати съседи" е програма от 3 балкански копродукции: "Млечен път" (2000, Босна и Херцеговина) на Фарук Соколович, "Тирана година нула" (2001, Франция-Албания-Белгия) на Фатмир Коци и "Филантропика" (2001, Румъния-Франция) на Нае Наранфил. "Добре познати съседи" пък е съпътстваща програма на българската национална филмотека с любими филми от региона.
За фестивала в София ще пристигнат режисьорите Райнер Симон, Нае Каранфил, Фатмир Коци, Вангелис Сердарис, а на 10 юни в клуб "Мати 'д" ще се проведе разяснителна конференция във връзка с предстоящото членство на България в програмата на Европейския съюз Медиа Плюс с участието на Джорджо Фикарели, ръководител "Разширяване и нови механизми за промоция" към програмата.

К


Бел. ред. Публикуваме разговор с Жан-Пиер Жьоне, режисьора на Невероятната съдба на Амели Пулен.