Честито!


Актрисата и времето
Емилия Радева стана на 70. Преди време един театрал беше казал, че самочувствието на човека се проявява в положението на гръбнака. Това е особено вярно за актьора и най-вече за Емилия. Гледах снощи в представлението за нейния празник невероятната й осанка, тялото й - майсторски струговано от Бога вретено, което строго отвесно жужи и намотава и размотава времената както си иска - и изпитвах неизразимо вълнение.
Гледах я преди няколко дни в едно предаване за нея - как отваря пред камерата кутията си с чудати "артисткини" съкровища - сухо цвете от реквизита на любима роля, парче дъска от пода на любима сцена - и изпитах същото "изтръпване". Мислех си за паметта на Актрисата - абсолютна машина на времето, която те пренася другаде и тук-сега става там-винаги.
За това как пред нейния артистизъм времето се смирява и като куче поляга в краката й...
Благодаря, Емилия, и честито!

Маргарита Младенова


Голямата Ема Тя не е актриса, която може да изиграе всичко - доказателство за това са опитите да бъде обличана в костюмите на буржоазка или еманципирана съвременна технократка. Тя носи уникална природа и когато тази природа е предизвикана и е допусната до среща, се случват големите роли на Емилия Радева. Тя е от породата на силните, генетично белязани с българското, жени - окото на кинокамерата със затаен дъх се е вторачвало в това сурово/красиво лице и е показало неговата емблематичност за българската душевност. Театърът някак си остана в сянката на големите й роли в киното. Тя игра властни кралици, прости и силни жени, но драматургията за театър никога не й предложи роля с еквивалента на Хамлет или Макбет. В този смисъл ние всички от театъра сме й длъжници и аз се надявам, че един ден ще се появи режисьорът, който ще открие отново Голямата Ема!
Честито! И на добър час!

Иван Добчев
режисьор-длъжник


Когато такава актриса е поздравена от такива режисьори и то по такъв начин, на нас ни остава само и ние уважително да се поклоним и да се присъединим към пожеланията за здраве и още творчески успехи.
Обичаме те, Емилия Радева!

Култура