Необикновеният свят на Анета Дръгушану
Да си родена нейде в румънска Молдова, а да завършиш Художествената академия "Николае Григореску" в Букурещ... Да си ученичка на Корнелиу Баба, а да избереш да живееш в България - и то не къде да е, а в малкото видинско селце Покраина... Да си свързана с първичното и едновременно с това да усещаш модерността... Това вкратце е личната и творческа съдба на художничката Анета Дръгушану, действителната й "българска" съдба.
За нея да си завинаги свързан със селския свят съвсем не е повод за неудобство - още повече, ако той е съхранил културните традиции. А през целия си творчески живот Анета Дръгушану общува с тях.
По случай 65-ия си рожден ден художничката е изложила в галерия "Райко Алексиев" 30 непоказвани до момента живописни творби и 20 голямоформатни рисунки с молив и пастел.
На пръв поглед неразгадаемите комбинации от чисти и звучни пастелни багри, разположени почти геометрично, всъщност крият в себе си чудната история на женското общество в село Покраина. За художничката жената е пазител на традициите и обичаите и главна битийна сила. Картинният й образ е недиректен, а скрит, магичен и внушителен.

Светла Петкова