Елегантни костюми и голямоформатни фотографии, съпроводени от текст - всичко това на пръв поглед представлява обичайна практика в модата. Но изложбата "Българката" в галерия "Ирида" е обединена от идеята на Марио Трифонов, която преоткрива съвременния образ на българската жена чрез литературни героини от произведения, писани през първата половина на XX век. Тук са модерните Ния и Катерина от "Железният светилник" на Димитър Талев, Елена Петрашева от "Поручик Бенц" и Ирина от "Тютюн" на Димитър Талев, Яворовите Мина и Лора.
За изграждането на костюмите главна роля изиграва характерът на всяка героиня. А дали става дума за началото на XX или на XXI век - женският характер си остава същият. Образите на фаталната, демоничната или нежната жена, двойствената женска природа са залегнали в основата на екстравагантна колекция. Облеклата съчетават актуални модни тенденции с елементи от историята на българския костюм. Аранжирани са на фона на голямоформатни фотографии с текст от конкретно литературно произведение и манекени със същите тези облекла.
Изложбата съчетава ефектното шоу с рекламата на модна къща "Ирида", създала моделите. Фотографиите са изработени от Христо Бозаджиев, стайлингът и компютърната изработка са на Йоханес Артинян, а текстът и визията са превъплътени от Силвия Рангелова.

Светла Петкова