Първият лауреатски концерт - младост, вдъхновение
Макар и в националния си вариант, конкурсът за цигулари "Панчо Владигеров" (Шумен, 2002) като авторитетно музикално състезание отрежда и възможността за концертни изяви на своите лауреати. Тематично насочена бе първата (5 юни, НДК в Салона на изкуствата) от предвидените до есента четири вечери. В програмите на тримата участници присъстваше по една творба на Панчо Владигеров (двете цигуларки са носители и на награди за най-добро изпълнение на негово произведение).
Пълнокръвно, вдъхновено, привлекателно музициране струеше от подиума. Всеки от младите изпълнители носи своята индивидуалност. Очакват ги: перспективно усъвършенстване, плодовете, които съзряването и опитът ще донесат. Но от сега в свиренето им се налага усещането за перспектива в развитието на надеждни млади имена. И най-вече - за изключителни устои на българската цигулкова педагогика. Особено силно тaзи констатация доминираше при учениците на Благородна Танева. От години нейният завиден професионализъм създава истинска школа в Плевенското музикално училище. Някак се знае, че на конкурси (у нас и в чужбина) възпитаниците й ще "грабнат" големите награди. И не само това - изявите има ще бъдат (както и в случая) демонстрация на оформени навреме инструментална техника, отношение към звук, фраза, стил. С две думи - напълно академичен (в добрия смисъл на думата!) преподавателски подход, който уравновесява дадеността на младия музикант с вещото, детайлно и непоколебимо насочване, водене. Учениците на Благородна Танева Ива Ябланска и Цветомир Цанков са носителите на първи награди в първа и втора група на конкурса.
Очарователната Ива Ябланска (14 г.) изсвири с подкупваща за възрастта си лекота и освободеност, с красиво звукоизвличане "Циганка" от Фриц Крайслер, "Интропродукция и Тарантела" от Пабло Сарасате и Песен из "Българска сюита", оп. 21 на Панчо Владигеров, която бе несъмненото й постижение. А цялостната и изява подсказа залежи за нейното бъдещо развитие. Цветомир Цанков (17 г.) очевидно напълно заслужено е получил Наградата на журито за най-ярко художествено постижение. Вглъбен и сериозен в подхода си към произведенията, младият цигулар впечатли със стиловото разграничение на изпълняваните автори. Без външни ефекти, потопен в акта на музициране, той изсвири жизнен и автентичен Моцарт ("Рондо"), елегантен Крайслер ("Виенски каприз") и се справи много добре със сложната фактура на "Хоро" из "Две парафрази", оп. 18 на Панчо Владигеров. И двамата млади цигулари имаха забележителния шанс да музицират с блестящата подкрепа на пианистката Марина Капитанова.
Галина Койчева (21 г.) - втора награда от трета възрастова група е представител на друга солидна цигулкова школа. Тя е студентка в ДМА в класа на проф. Гинка Гичкова. За встъпление на изявата си бе избрала един ранен опус на Владигеров - "В народен тон" из "Две импровизации", оп. 7. Очевидно подхождаща на натюрела на цигуларката, пиесата прозвуча с присъщата за изказа й амалгама от "пламтящи звуци" и контрастни епизоди (великолепна клавирна партия на Даниела Дикова). Характеристичния ракурс в програмата на Койчева допълниха "Четири фрагмента" из операта "Порги и Бес" на Джордж Гершуин.
Осъществено в един ден с още три концерта, представянето на младите музиканти бе скромно посетено. Но заснетият телевизионен филм ще "разкаже" на по-голяма публика за тази вечер на младост, вдъхновение, ранна отдаденост на тоновото изкуство.

Нели Кулаксъзова