Петроний сред пластмаса

След "С огън и меч" на Хофман и "Пан Тадеуш" на Вайда, и "Quo vadis" на Кавалерович прелетя до България за една-две прожекции. Така вече имаме представа за феномена "полска екранизация" от последните три години, надвил в национален мащаб холивудските блокбасктери.
"Quo vadis" е петата (и първата полска) адаптация по романа на Сенкевич, заради който именно писателят е удостоен с Нобелова награда.
Филмът импозантно, коректно и обстоятелствено разлиства на чист полски език литературното съдържание и се издържа без напън до края - та дори само заради живите лъвове. Моята лична "въдица" бе Богуслав Линда като Петроний - леко подпухнал, интелигентен и ироничен, той крачи из екрана като истински arbiter elegantiae. Повечето от актьорите са много добри. Забавен е и кръглолицият Михай Байор (Нерон); а младият Павел Делонг (Марк Виниций) изтръгна от своя сънародничка възклицанието: "Коя ли полска майка е родила тази хубост?"...
В Полша "Quo vadis" на стойност 18 милиона щ.д. е събрал публика, колкото за "Хари Потър" и "Повелителят на пръстените", взети заедно. Нормално е - романът за вярата, властта и любовта се смята за една от най-свидните национални светини и сърцето полско не трае да не се изпъчи и то с нея пред света (макар че самият Кавалерович чака заветния миг цели 35 години).
Но, честно казано, енергията на филма стига само до равнис с холивудските костюмни суперпродукции и най-вече с "Гладиатор" на Ридли Скот, т.е. естетическата мярка е доста ниска. А изобилието от едри планове, женска силиконова хубост и пластмасови цветя се превръща в натрапчив кошмар. Наивна и сенилна от гледна точка на филмовия език, суперпродукцията "Quo vadis" обаче е полският пробив в Щатите (в момента озвучават филма на английски, от март 2003 тръгва там на екран и Павел Делонг да се готви за страхотна кариера). Прави впечатление и друго - в нея са вложени сериозни спонсорски средства. Както се изрази Кавалерович, хората с парите играят на сигурно. А той, освен разтърсващи психологически драми, все пак е направил и мащабната екранизация на "Фараон" по Прус с номинация за "Оскар". Е, това е било преди 37 години, но сега пък самият Маестро ни дойде на крака.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Quo vadis, Полша, 167 минути, по едноименния роман на Хенрик Сенкевич, режисьор - Йежи Кавалерович, оператор - Анджей Ярошевич, музика - Ян А.П. Качмарек, продуцент - Мирослав Словински, в ролите: Павел Делонг, Магдалена Мелцаж, Богуслав Линда, Михал Байор, Йежи Трела, Франчишек Печка и др.