Посмали, Манго

Преди повече от половин година зарадвано обявих, че Мая Новоселска ще води джаз предаване по Jazz FM, защото бях разбрала за това от президента на радиото Васил Димитров и бързах да го кажа. Беше особено неприятно въобще да не чуя подобно предаване - бог знае дали и Мая Новоселска е чула. Еднакво подведена се оказах и когато в средата на май прочетох във в. "Сега", че екипът на Слави Трифонов щял да прави в определени часове предаване в "НЕТ": три поредни съботи слушам чинно радиото и - нищо.
В същата публикация, с хероични шрифтове, "НЕТ" изтъква, че ще се състезава в 15 категории на медийния фестивал в "Албена". Не че фестивалните награди са гаранция за качество или смисъл (току-що разбрах например, че на един друг курорт, горе-долу по същото време, за най-съдържателно рекламно послание Асоциацията на рекламните агенции наградила слогана "В банята съм!"), но решавам да погледна в уеб-сайта на "НЕТ" какъв е урожаят им след приключването на "международните медийни събития". Относно "Албена" цари мълчание, но пък пише с големи букви, че радиото е излязло 7-мо по цялостна аудитория в ефира на София през април, измествайки дори "Ретро" (по данни на TV Plan TNS). В сайта на "Ретро" пише, че през април слушателите им били 8,4% от съвкупната аудитория на столицата (данни MBMD), от което излиза, че всъщност имат два процента повече от "НЕТ" и са на място-две пред тях.
При невъзможност да получа яснота от пределно гъвкавите - и по дружески любезни с всички - социологически проучвания, опитвам да я получа от написаната черно на бяло програма на "НЕТ" - щом предвидените предавания още не са стартирали или никога няма да стартират, поне старите вероятно са откриваеми. Грешка! Във времето, в което очаквам скрития микрофон "Наковалня", върви "Котка в килера". Опитвам с нещо по-стабилно, като "За душата" (това е предаването, в което ще разберете "Как девойката става мръсница", тема твърде знакова за радиото, което отпразнува първата си месечина с репортерки по бозки, изрисувани от кич-корифея на България Иван Яхнаджиев). Не би, налага се да изслушам част от "Пит стоп". Най-сетне опитвам да хвана полунощния обзор на печата, анонсиран още от дебюта на радиото като коз в ръкава. Няма - петминутни новини и край. Всъщност не край - след 12 часа започва "Нощта е млада", нощният блок на "НЕТ" с Румен Рачев. Човекът се старае с променлив успех по три часа след всеки здрач, но не би, в програмата предаването му въобще не фигурира.
Много ми се иска да си създам някакво мнение за цялостния облик на "НЕТ", но нямам време и желание да го слушам по 24 часа, конспектирайки часовете на излъчване на всеки от иначе небезинтересно обявените му модули. Давам си сметка, че повечето слушатели не биха подходили кой знае колко систематично към радиото, но въпреки това на последователността заявка-изпълнение не бива да се гледа произволно. Защото впечатлението от и бездруго рехавата консистенция на "НЕТ", е за доброжелателна неориентираност, което не е комплимент за хора иначе наясно със заниманията си като Антон Митов и Виза Недялкова.
Слушам, слушам и току се сетя за вица: "Ти знаеш ли, че Киркор се бил оженил в София?" "Разбира се! Само че не е Киркор, а е Гарабед. И не е в София, а в Пловдив. И не се е оженил, а си направил зъбни протези."

Нева Мичева
От въздуха
подхванато