Между виртуално и реално
Международна изложба с оригинална концепция е целта, която си поставя кураторът Георги Колев, когато замисля първата Международна годишна изложба, посветена на малоформатната графика. Като собственик и директор на галерия "Леседра", Колев избира Глобалната мрежа като посредник за разпространение на информация за концепцията си. Така през месец ноември 2001 г. във виртуалната галерия "Леседра" (www.lessedra.com) са обявени условията за участие в изложбата. Оттук нататък всичко се развива по план - информацията достига до участниците, те изпращат творбите си, чрез интернет е свикано международно жури, което дава своята оценка отново благодарение на новите технологии (всеки оценяващ получава творбите на художниците и техните биографии на CD и прави независим от другите журиращи избор).
Резултатът от няколкомесечните усилия на Колев е представен от 11-ти юни до 7-ми юли тази година, в Софийската градска художествена галерия. Участват 20 чужди автори от 11 държави и 52-ма българи с общо 200 графики - оригинали, чийто формат не надвишава параметрите 30х35 см.
Към изложбата, чиято организация изцяло се дължи на галерия "Леседра", като партньор се включва и СГХГ с творби от графичния си фонд. Показани са и графики малък формат на значими за българското изкуство имена от първата половина на ХХ век като Пенчо Георгиев, Жорж Папазов, Николай Райнов и Петър Морозов. Голяма част от българските участници са млади - все още студенти или току-що завършили софийската Художествена академия и Великотърновския университет. Това изразява толерантността на организатора към нови имена, тепърва навлизащи в художествения живот. Със свои работи участват и утвърдени графици като Иван Нинов, Петър Чуклев, Румен Скорчев, Стоян Стоянов, Петър Терзиев, Йохан Йотов, Мотко Бумов, Ралица Николова, Димо Колибаров и др.
Журито е в състав проф. Катрин Рийвс от Университета Пардю, Уест Лафайет, Индиана, САЩ; Ан Десмет, главен редактор на сп. "Принтмейкинг тудей", Лондон, Великобритания; проф. Барбара Мадсен, Пейсън Грос Скуул, Университета Руджърс, Ню Джърси, САЩ; проф. Акира Куросаки, Университета Сейка, Киото, Япония; и проф. Румен Скорчев, България.
Наградени са трима автори: I-ва награда е за Масакиро Фукуда от Япония, II-ра за Стоян Стоянов от България и III-та за Антони Димишеле от САЩ. Наградата за млад автор, която се изразява в материална подкрепа за осъществяването на една самостоятелна изложба, е връчена на Илко Крумов от България.
Едва ли е нужно нагредените да бъдат фаворити за всички зрители, още повече при разнообразие от похвати и техники в изложба като тази. Особеният формат на творбите ограничава, но и позволява да бъде отправено интимно послание към зрителя, изразяващо се в концентрирано внушение и директни откровения. На въпроса "Що е малка графика?", в свое есе отговор дава Катрийн Рийвс, професор в Университет Пардю, САЩ. Според нея, "Графиката малък формат обикновено се представя с термини като деликатна рисунка, изящен знак, ювелирно качество, красива тоналност, перфектно майсторство и отлична артистична техника... тя се счита за интимна и лична... размива границите между вътре и вън, субект и обект, художник и зрител... Малката графика предизвиква разрушаване на дистанцията...".
За желаещите да "интимничат" с този малък графичен свят е изготвен луксозен каталог, включващ кратки биографични данни за всеки автор и участвалите в изложбата произведения.

Светла Петкова