Реквием в багри
Булка и младоженец. Тя - в бяла рокля, той - с черен фрак. Това би трябвало да е сюжет за картина от началото на щастлив семеен живот. Но изкуството на младата художничка Ива Яранова е обагрено в трагични краски. Булката в нейната картина е тъжна и държи в ръцете си отрязаната глава на младия съпруг. Фонът е сив, а щастието - ограбено.
"Родена съм на 12 март 1975 г. в София. - така започва разказа за живота си Ива. - Баща ми и брат ми са художници. Докато бях малка, баща ми - Атанас Яранов - ме учеше да рисувам, но той рано почина. По-късно брат ми - Димитър Яранов - ми даде много от себе си в рисуването." Тя продължава обучението си в частната академия "Жул Паскин" и за един семестър в Националната художествена академия, от която се отказва заради конфликт с преподавател. В последно време развитието й продължава под деликатното ръководство на Светлин Русев.
Когато човек притежава талант в съчетание със силен характер, творческият акт е необходимост. Рядко някоя картина може да има толкова силно въздействие и да внушава така убедително. Това важи за всичко, което Ива Яранова е изтръгнала от себе си и е показала в галерия "Крида Арт". Само изключително чувствителен човек би могъл да усеща и изразява по този начин. В случая съвсем не става въпрос за картини, изрисувани със съвършенството на старите майстори. Това по-скоро са живописни платна, близки до маниера на наивистите и извънвремевостта на сюрреалистите. Именно в това се крие тяхната неподражаема искреност. Всичко в тях - до последния детайл - е символно натоварено. Символът е знак, очертаващ мъчна съдба в тъмни нюанси. "Животът е безмилостно жесток", а изкуството - форма на изповед.

Светла Петкова