Когато немците плачат

Четирима редови немски граждани наближават 40, но изглеждат по-възрастни.
Дебеланкото Уве (Аксел Прал) има бирарията "Халбе трепе", съпругата Елен, сина и дъщерята, папагала Ханс-Петер, но от бъхтане няма време интимност... Дългоносата брюнетка Елен (Стефи Кунерт) има своята работа в магазин за маркова парфюмерия и склонност към логорея, но няма топлина и нова кухня. От време на време двамата бродят да оглеждат магазините. Една сутрин папагалът отлита и предизвиква кротка семейна разпра.
Безличният Крис (Торстен Мертен) има заниманието на водещ в радио, втората съпруга Катрин, дъщерята от първия брак с нахалния й приятел, но няма мъжество дори за повишаване на тон. Сериозната блондинка Катрин (Габриела-Мария Шмайде) има своята работа на магистрална каса, мотопед и каска, но няма късмет със съпружеското либидо.
Всичко започва след приятелска вечер у Уве и Елен, където Катрин си забравя мобилния телефон. Крис й звъни, но попада на Елен. Тя му го носи в радиото. "Хубава вечер, а?" е единствената реплика помежду им в асансьора надолу, ала не само вихрещият се валс подсказва, че ще лумне пожар.
В "Халбе трепе" бизнесът върви, а отпред свири гайдар. Уве му хвърля монета и го напъжда.
Елен и Крис в кола прелюбодействат под мост. Едри планове в полупрофил. Крещят имената на половинките си. Смеят се. Хвърлят камъчета в Одер. По-късно наемат хотел със злоти. Косата на Елен го милва, в сивия му поглед му светва животче.
Двете жени са на аеробика. Скачат на тиролски мотиви. След това набиват торти с кока-кола, Катрин се оплаква от безразличието на Крис, а Елен кима...
Пред "Халбе трепе" музикантите са вече двама.
Катрин се прибира по-рано и заварва любовниците във ваната. Той се хвърля към нея по халат и с пяна по косата. Тя е потресена, разбира се.
Уве и Елен пият бира в старата кухня. "Случило ли се е нещо?", пита той вяло. "Влюбена съм в друг", измрънква тя гузно. Отказва да назове обекта. Той я шамаросва.
Крис обяснява за брака пред камерата: "Не можеш да си сменяш партньорите на всеки осем години. Това не е хубаво." След това отива при Уве и му съобщава.
Катрин избягва. Съзираме я в "Халбе трепе", където разказва на Уве за банята. Двамата се заливат от смях сред бира.
Елен и Крис търсят жилище, но грехът го мъчи.
Тя напуска Уве, след като той е купил най-сетне заветната кухня.
Както си чете всекидневната порция зодии, Крис манипулира сдобряването си с Катрин.
Елен завежда децата в новия, празен апартамент.
Катрин и Крис са заедно на мотопеда.
Папагалът се връща у дома.
Уве е сам в пълната "Халбе трепе". Навън вече свири цял оркестър. Той кани всички вътре.
Задкадровият глас на Крис зове: "Огледайте се наоколо и няма как да не намерите истинското щастие".
През колизиите на две семейни двойки в рамките на няколко дни иззад панелите на два комплекса във Франкфурт на Одер ставаме свидетели на днешното немско живеене. Филмът е толкова безхитростен и автентичен, че на моменти се сепваш - дали наистина е кино или нечий познат живот. Кино е, настоява режисьорът Андреас Дрезен, и, вдъхновен от експериментите на Догма '95, пуска грозноватите си персонажи по възможно най-баналното трасе и ги сподиря с най-неатрактивната, ала нахална визия. И, както препуска из делника от апатия към катарзис, на моменти забива спирачки - в грос героите чистят пред камерата трупаните си мълчания. Тази тавтологична методичност иде да ни покаже, че все пак Дресен е немец, а не датчанин. Но отхвърляш раздразнението, заразен от искреността на екрана.
Механизирането на чувствата е неизбежен процес в урбанистичната надпревара със скуката, а колкото сме по-сковани, толкова сме по-непродуктивни - без значение дали продаваме "Intuition" или звездни предсказания. И ето на, 39-годишен немец от Източна Германия грабнал дигитална камера и без комплекси излял своята гледна точка по въпроса за изтърбушването на трафарета. Скромно-екстремната история на "Халбе трепе", независимо от немските реалии, е универсална.
Закован филм! За огромно съжаление, негов български еквивалент не се пръкна в годините на прехода, нито пък е на път. Добре поне, че видяхме филма по време на Фестивала на европейските копродукции само четири месеца след като получи "Сребърна мечка" на Берлинале.
Дано някой храбър дистрибутор се наеме да купи "Халбе трепе" - може и да не се превърне в касов хит, но със сигурност няма да утрепе надеждите на публиката да види низината на бита си като масив на душата.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Халбе трепе, 2002, Германия, 105 минути, режисьор - Андреас Дрезен, сценарий: Андреас Дрезен, Куки Цише, оператор - Михаел Хамон, музика - 17 Hippies, в ролите: Щефи Кунерт, Габриела-Мария Шмайде, Торнстен Мертен, Аскел Прал.