Изложба живопис на Тони Теменугова в Чехия
Вече втори месец посетителите на разположената в малък замък галерия на чешкия град Нове место на Морава могат да се запознаят със загадъчната живопис на една млада българка, известна в чешкия културен свят повече с великолепните си реставраторски постижения, отколкото с авторски изяви.
Тони Теменугова е родена в Асеновград в семейството на популярната актриса Надя Тодорова. След работа като помощник-реставратор в Бачковския манастир, тя завършва Художествената академия в Прага и днес, под ръцете й, оживява отново готическата и барокова красота на чешките храмове, техните скулптури и фрески.
В свободното си време, обаче, Тони Теменугова рисува, при това с една впечатляваща средновековна иконна техника върху дърво със златен и сребърен варак. Както сама твърди, нейните творби са паралел между българската иконна и средноевропейската готическа живопис.
В картините на художничката, повечето на сребърен или златен метален фон, оживяват птици, старинни предмети, цветя, геометрични форми, носещи порива на авторката към симетрия и духовна хармония. Ето как в словото си при откриването на изложбата метрополийния презвитер на пражкия православен храм "Св. св. Кирил и Методий", докторът по теология Ярослав Шуварски, разтълкува златистия тон в творбите на Тони Теменугова: "Златото не е багра, а по-скоро светлина, символ на Божията светлина и слава (Doxa tu theu). В картините на авторката присъства безкрайният простор, който символизира трансцендентната съставка на едно смислово разбираемо послание".
Много от творбите на Тони Теменугова вече са собственост на колекционери от Великобритания и Холандия, а повече от половината изложени в сегашната изложба картини са откупени от местни ценители на "готическата" по своя характер и настроение живопис на художничката.
Впрочем в едно нейно неотдавнашно интервю в печата, Тони Теменугова казва: "Нашето добро име на българи в Европа се дължи на дълбоките ни връзки с християнската култура, която е съхранила естетиката на българина с неговия култ към красотата. Дългогодишното прекъсване и унищожаване на тези традиции е престъпление. Би трябвало сега всичко да възкресим, а от Европа да се научим на отговорност, защото колективната безотговорност, която ни се натрапваше, е фатална".
Точни думи на творец, който общува с настоящето чрез миналото.

Георги Папакочев