Ричард III в аквариум

Ричард III в представлението (и изпълнението) на Росен Пенчев е лишен от всякаква динамичност или от трагизма на обсебващата битка за власт. Той изглежда като част от лош сън, в който отмъщава на света за своята недъгавост; за това, че винаги е пренебрегван. Нищо нито изненадващо, нито изключително амбициозно. Час и половина траещият спектакъл е камерен, твърде анемичен, почтителен към класичността на пиесата и съсредоточен главно върху отношенията на Ричард с Бъкингам и жените - леди Ана и кралица Елизавета.
В изпълнението на Росен Пенчев (явно с вкус към класическите трагични роли, ако съдим по неговия Разколников в представлението на Борислав Чакринов "Свидригайлов и другите") няма драматизъм, още по-малко трагизъм. Ричард III е уморено-отегчено-нервен, сякаш е гледал много варианти на своята зловеща роля. На финала чуваме познатите прочути думи на Просперо от "Бурята" "Направени сме ний от сънища...", може би защото Ричард е възможно превъплъщение на Калибан, или просто за да е ясно, че делата на Ричард са само лош сън.
На малката сцена няма нищо друго освен един аквариум. В известната сцена на срещата между Ричард и леди Ана в деня на погребението на Едуард, вместо зад ковчега на съпруга й, я виждаме в молитва насаме с урната с неговия прах. След срещата Ричард изсипва праха на Едуард в аквариума. По-късно на неговото дъно, след същата среща с кралица Елизавета, се утаява и прахът на краля. Пак над аквариума той и Бъкингам разиграват върху шахматната дъска кралството и ходовете на убийствата, които ще осигурят трона на Ричард. Когато той става крал, на сцената, естествено, се появява и тронът. Недвусмислено ясно е, че между властта и смъртта, между трона и аквариума е затворено действието.
Макар и посъкратен, "Ричард III" тече бавно, лишен от динамизъм и всякакви страсти. Накратко, парчета от пиесата се утаяват на дъното на аквариума в една скромна визия за Шекспировата трагедия, която би могла да спечели зрителя предимно със своята почтеност и усърдността в произнасянето на класическия текст от актьорите.

Виолета Дечева

Реплика
от ложата

Ричард III по Шекспир, превод Валери Петров. Постановка и музика Росен Пенчев, декор Ива Петрова, костюми Нина Стоицова и Ива Петрова. Участват Асен Блатечки, Росен Пенчев, Красимира Кузманова, Милена Копралева. НДК (зала МТИ).