Шеметът Джо Сатриани
Поредната серия от концерти на големи световни музикални звезди "Арена музика 2002", организирана от "София Мюзик Ентърпрайсиз", бе открита на 1 юли в зала 1 на НДК от китариста от САЩ Джо Сатриани. Едва ли меломаните са се надявали да видят и чуят на живо едно от музикалните чудеса на нашето време. Джо Сатриани като че ли е вградил душата си в китарите, на които свири. На концерт сменя по три-четири, пътува със седем, а колко ли още са минали през ръцете му... И всяка една от тях иска и успява да обуздае. След като я докосне, тя мигновено се подчинява на пръстите и ума му. Освен техника, като че ли притежава и някаква магия. В ръцете му китарата издава невероятни звуци. Сатриани владее инструмента до такова съвършенство, че слушайки го, на човек му спира дъха! Определението "виртуоз" дори е слабо за неговата класа. Висока е и класата на музикантите от новата му група, с които е записал последния си албум и се представи в София.
Джо Сатриани е роден през 1956 година в Ню Йорк. В гимназията попада на добър учител по музика, който не само му показва нотите, но разкрива за него богатствата на класическата музика. Самият Джо споделя, че на този преподавател дължи интереса си към музиката въобще. Любовта конкретно към китарата пламва, когато Сатриани изпитва въздействието на кумира Джими Хендрикс. Независимо че не успява да го чуе на живо, той се превръща в негов идол. След смъртта му, Сатриани решава да се посвети изцяло на китарата. Отначало се прочува като преподавател, през 80-те години сформира група, с която, обаче, не успява да направи кариера. Първият му авторски албум е от 1984 година. Зашеметяващата техника и невероятните звуци, които извлича от инструмента, веднага правят силно впечатление. Той бързо става популярен в родината си. Музиката, която създава, е смесица от различни блус и рок течения и е предимно инструментална. Самият той я определя като "електричен рок". В над десетте албума, които е издал до сега, има и вокални композиции. Но пеенето не е силната страна на Сатриани. Китарата е неговата страст и от всеки нов модел, който попадне в ръцете му (марката винаги е "Ибанес", а моделът е специална поръчка), успява да извлече нови и неподозирани звуци и техники. Доказателство, че високо е оценен като китарист, е поканата да свири с такива рок величия като Мик Джагър и "Дийп Пърпъл". Джо слуша много и всякаква музика и черпи влияния от всичко. Не прекъсва и преподавателската си дейност - сред имената на учениците му са тези на Стив Вай, Кърк Хамет, Ерик Джонсън и други изявени рок-китаристи. Сатриани дори прави албум, в който се надсвирва с някои от тях. Когато преди две години Стив Вай имаше концерт в София, той пожела на българската публика да може да чуе на живо неговия учител Джо Сатриани.
Джо дойде и сигурно остана изненадан не толкова от българското гостоприемство и интереса към неговата личност, колкото от качеството на българската публика и реакциите на препълнената с ценители зала. Четирите хиляди зажаднели меломани също получиха повече от това, което очакваха. Моментът на вдъхновението и импровизацията на музиканта съвпадна с възторга и преклонението на публиката.
И двете страни дадоха всичко от себе си и това превърна този концерт наистина в паметен.

Нели Янкова