Силистренският драматичен театър "Сава Допроплодни" отбеляза своя юбилей - 60 години от своето съществуване като професионален театрален състав. Първото му театрално представление е през ноември 1942 г. - "Неразделни" от П. Р. Славейков, а първият директор на професионалния тогава общински театър е Стефан Николаев (баща на актьора Николай Николаев и на илюзиониста Васил Николаев - Орфи).
За отбелязване на тази годишнина от 24 до 28 юни т. г. сегашният директор на театъра Стефан Стайчев организира Шести юбилеен театрален салон. Атмосферата на празничния форум бе зададена от сценични изяви на силистренски театрални творци, от присъствието на много гости от България и чужбин, от спомени. Спомените и размислите за миналото бликаха, когато зрителят виждаше оформената изложба от снимки, програми, афиши, документи, костюми и сценографски проекти. Спомени имаше и в проведената кръгла маса - разговор за "миналото, настоящето и бъдещето на Силистренския театър".
Днес театърът е устойчив творчески организъм, който достойно и творчески-интригуващо съществува в нашето театрално пространство. Това показаха десетте спектакъла на Салона, сред които се откроиха "Забранена любов" от М. Идалго, "Матрьошка" от Т. Джюдженолу, "Ах, Америка, Америка" от А. Асимакопулос, "Картината или Палячовщина" от Й. Йонеско, "Жетварят" от Й. Йовков, "Елате ни вижте" от К. Топалов.
В празненствата участваха чуждестранни гости от три балкански страни: Румъния (от театър "Нотара" в Букурещ, от театъра в град Слатина и известната критичка Наталия Станку), Югославия (от Народно театрално позорище в Белград и от театър "БИТЕФ"), Турция (генералният директор на турските театри - доц. Леми Белгин, драматургът Тунджер Джюдженолу, режисьорът Исмаил Аглагюл и други). Присъствието на тези театрали показа, че балканското театрално сътрудничество отдавна не е само пожелание, а реален факт. Уважението, което демонстрираха балканските театрали към юбилея, наведе на заключението, че в това сътрудничество няма деление на "малък" и "голям" театър, а има влияние на истинското театрално изкуство. А то, както е известно, може да се създава както в столицата, така и в по-малкия град. Силистра със своето театрално минало и настояще затвърждава тази максима.

Крум Гергицов